Зарков: Новото мнозинство успокои и изостави ВСС

Съветникът на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието има съмнения и за ефективността на приетия скоро от парламента антикорупционен закон

Новини
11:50 - 08 Октомври 2023
1969
Зарков: Новото мнозинство успокои и изостави ВСС

Откакто има ново управляващо мнозинство, механизмът за разследване на главния прокурор беше замразен с ненужен закон, а Висшият съдебен съвет (ВСС) беше застопорен, успокоен и изоставен. Това заяви по БНР Крум Зарков, съветник на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието.

Главният прокурор беше отстранен, сменен, избран бе изпълняващ функциите - и всичко свърши, каза Зарков. 

Слушайки дебатите в парламента по промените в Конституцията, останах с впечатлението, че в управляващата коалиция са твърдо решени да ги направят, но не ги интересува много точно какви да са, просто те имат нужда от това "знаме", нещо трябва да се случи, коментира Зарков.

Те сами са объркани по отношение на целта, която преследват, смята той. Зарков отбеляза, че в началото идеята е била промяна в частта за съдебната власт, след което е размита, и сега въпросът е вече да има някаква конституционна промяна, за да могат тези партии, които не се харесват помежду си, да се легитимират пред избирателите си защо са заедно в това управление. Бягството от този отговор води до непрекъснати провали, изтъкна съветникът на президента. Той уточни, че има предложения, които трябва да бъдат подкрепени. Законодателният процес в България по принцип има подобрение, но за Конституцията трябват по-високи стандарти, подчерта Крум Зарков.

Според него разделянето на ВСС, което започна 2015 г., може да продължи, то трябва да бъде поощрено, но внимателно да бъде разгледан балансът по отношение на прокурорския съвет. Да се помисли също до каква степен пленумът на ВСС, с ограничени правомощия, може да продължи да действа. Важно е и кои ще са хората, които ще бъдат избрани в следващия ВСС, които след това ще излъчат новия главен прокурор.

Бившият правосъден министър има съмнения и за ефективността на приетия скоро от парламента антикорупционен закон.

Правната стойност на споразумението с протестиращите миньори и енергетици, одобрено от Народното събрание, сама по себе си е съмнителна, неговата логика е неразбираема, всяка точка противоречи на предишната, изтъкна още съветникът на президента. Опасенията ми са, че нищо няма да се случи, добави той.