Зарков прие държавния печат от Надежда Йорданова

Новини
16:12 - 02 Август 2022
6046
Зарков прие държавния печат от Надежда Йорданова

Както е според традицията, с приемане на ключа от сейфа, в който се пази държавния печат на България, Крум Зарков пое поста на правосъден министър от Надежда Йорданова.

„Това е един от основните символи на българската държава. Пожелавам ви да го поставяте върху актове, които придвижват България по-напред към правовата държава. Предавам и ръководството на една администрация с много добри професионалисти, които последните 7 месеца работиха на бързи обороти. Аз вярвам, че заедно с вашия екип и тяхна помощ ще бъдете един успешен тандем. Успех!“

„Аз имах честта да поставя държавния печат върху няколко закона на 47-о Народно събрание от особена важност - този за закриване на специализираното правосъдие, този за даване на повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори и този, който осигури на българското общество единна информационна среда за запорите на коли, земеделска техника и други движими вещи“, обясни Йорданова. 

Тя оставя на бюрото на новия служебен правосъден министър 20 проекта на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Надежда Йорданова очаква Крум Зарков и неговият екип да бъдат успешен тандем.

„Уважавам дълбоко усилията, които положихте като министър. Мисля, че постигнахте добри резултати и ви уверявам, че екипът поема оттук нататък в дух на приемственост. Надявам се да надградим на темпото, което вие зададохте“ - така се обърна служебният правосъден министър Крум Зарков към предшественичката си Надежда Йорданова. 

Зарков ще продължи работата по Националната стратегия на правосъдието. Важно е да се каже, че трябва да се деблокира процеса по строежа на нов затвор, за да не изгубим средствата, които можем да се възползваме по линия на норвежкия механизъм.

Друг приоритет пред Крум Зарков ще бъде законопроектът за съдебната власт и който осигурява самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори.

Един от нашите приоритети ще бъде заедно с целия ВСС и целия МС да осигурим приложението на закона и европейските делегирани прокурори да придобият собствена администрация и свобода на действие, за да могат да бъдат максимално ефективни.

Държавният печат на Република България се използва от министъра на правосъдието, който го полага след подписите на президента или на председателя на Великото Народно събрание върху официални документи – закони, решения, укази и т.н.

Той бива два вида – восъчен релефен печат, който се полага върху червен восък, и сух релефен печат.

Съхранява се от министъра на правосъдието, който носи названието „пазител на държавния печат“.

Пластичен еталон на държавния печат, заедно с електронен запис на магнитен носител на държавния печат се съхранява в Българска народна банка в специален сейф, ключът от който се пази от министъра на правосъдието.