Зърнопроизводител: Благодаря, г-н Денков!

Който сее вятър, ще жъне бури, категоричен е Радослав Христов

Новини
18:06 - 16 Септември 2023
12763
Зърнопроизводител: Благодаря, г-н Денков!

„Искам да благодаря на премиера, че така нарича българските зърнопроизводители, които от години изхранват българите. Само мога да му благодаря, че протестът ще бъде много по-многоброен. „Който сее вятър, ще жъне бури”. Това заяви Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Думите му са след изказването по-рано днес на премиера Николай Денков, който каза, че зърнопроизводителите се държат като терористи.

„Преди 15 дни сме поискали среща с премиера, с финансовия и със земеделския министър – да обсъдим предстоящите проблеми в бранша. Нямахме отговор, докато не пуснахме уведомлението в Столична община за протест. Наясно сме, че финансовият министър Асен Василев управлява държавата”, заяви зърнопроизводителят.

Той каза, че днешното изказване на премиера Денков е затвърдило решението им за протест. „Хората ще бъдат няколко пъти повече, отколкото бяха на последния протест. Протестът не е само на зърнопроизводителите, той е на 24 неправителствени организации, от сектор „Селско стопанство”, каза той. Основното искане е да има определен пакет продукти, които да е забранено да се внасят от Украйна. Това са продукти, които се произвеждат в България – стандартно, които трудно се реализират при внос на много по-евтините украински продукти, обясни тракийският зърнопроизводител.

Той разказа, че при досегашните им протести винаги са викали отговорника на протеста да подпише, че ще се спазват правилата на реда по време на митинга. „Днес от 7 часа сутринта органи на МВР звънят на наши членове да им връчват протоколи и да ги предупредят не само да спазват Закона за движение по пътищата, Закона за митингите, да не излизаме на пътя с цел реклама. Това звънене цели сплашване. На последно място бях предупреден да имаме триъгълник, аптечка и пожарогасител, което си имаме по принцип”, обясни Христов.

Запитан не е ли конкуренцията пазарната мярка, която да регулира цените, Радослав Христов отговори с въпрос към финансовия министър Василев: „Пазарна мярка ли беше, когато миналата година забранихте износа на зърно и какви са пропуснатите ползи за земеделците и за държавата на тази устна Ваша заповед. Финансовият министър отново излъга – при внос на дадена стока, тя се преработва и се начислява ДДС. Няма щети за бюджета от забраната на украинския внос на зърно”, обясни Христов думите на министър Василев, че имало щета в бюджета от забраната на украински внос.

В коментар на печалбите на сектора, Христов запита дали е лошо, че секторът има печалба. „Не мога да разбера това изказване на Корнелия Нинова ли е или на дясно стоящ политик”, каза Христов.

За цените на хляба в страната, които не бяха намалени при понижената ДДС ставка, той даде пример, че изкупната цена на млякото е паднала на 60 стотинки, но сиренето в магазина не е по-евтино.

„Украйна в момента се намира във война, те се стремят да продават на каквато и да е цена, само и само да продадат, продават под каквато и да е цена. Нашите политици няма ли да вземат пример от президента Володимир Зеленски, който се грижи за своите производители”, запита Христов.

Снимка: Агнес Методиева