Защита от Брюксел: EНП гневни, пристигат за спешна проверка на ареста на Борисов

Новини
12:32 - 21 Март 2022
8417
Защита от Брюксел: EНП гневни, пристигат за спешна проверка на ареста на Борисов

След като ГЕРБ алармира ЕНП за ареста на Бойко Борисов, Групата на народната партия изпраща в София свои хора, за да проверят спешно всички подробности, свързани със задържането на бившия премиер.   

У нас пристигат шефът на комисията на ЕП по бюджетен контрол Моника Холмайер и евродепутатът Йерун Ленарс, говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Двамата са поискали срещи с премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев.

Почти веднага след драматичните събитя, ГЕРБ иннформираха председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер и генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес за случващото се с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севда Арнаудова.  

Бивщите управляващи са разговаряли и с председателя на ЕНП Доналд Туск, добави той. Отделно от това, евродепутатите от ГЕРБ-СДС са уведомили и част от европейските комисари какво се случва в  България.

На другия ден след ареста на Борисов, председателят на ЕНП Манфред Вебер, който бе специален гост на скорошната Национална конференция на ГЕРБ заяви, че в партията са силно обезпокоени от "събитията в София". 

"Задържането на опозиционния лидер и бивш министър-председател на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени. На първо място от българската полиция, която изглежда е предприела действия без заповед за арест, и второ от Европейската прокуратура, за която българските власти казват, че са предоставили доказателствата, довели до ареста. Всяка предполагаема злоупотреба със средства на ЕС трябва да бъде разследвана без изключение. Това включва отговорността на властите да предоставят обяснения на обществеността. Борбата с корупцията може да бъде успешна, само ако се основава на ясно разделение на властите и надлежна процедура в рамките на върховенството на закона", коментира Вебер.

И генсекът на ЕНП Антонио Лопес, и Манфред Вебер са приятели на ГЕРБ, като това пролича силно на националния форум на партията. Тогава Лопес направи куп комплименти на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като зави: "Скъпи Бойко, знам че си в добра компания с Манфред Вебер. Правителствата, водени от теб, преведоха България в поредица от кризи и я правеха по–силна всеки път. Твоите правителства пазеха финансовата стабилност, България бе страна с най-нисък дълг."

Лопес призова ГЕРБ да работи за ново управление, защото сега "страната се управлява от коалиция на омразата, всичко е хаотично, без визия без посока нито от избирателите". 

ГЕРБ трябва да възстанови стабилността и да създаде стабилност на гражданите и да отстоява позицията на страната като член на НАТО, заяви на 13 март Лопес.