Защо Беларус легализира пиратството

Специален закон ограничава изключителните права върху обектите на интелектуалната собственост

Новини
19:25 - 16 Януари 2023
2645
Защо Беларус легализира пиратството

От 13 януари тази година Беларус е вероятно единствената държава в света, в която пиратството със специален закон е... разрешено - стига да става дума за произведения, идващи от "неприятелски" страни. 

Текстът на Закона за ограничаването на изключителните права върху обектите на интелектуалната собственост показва официалните мотиви на режима на Александър Лукашенко да предприеме изненадващата мярка.

"С цел обезпечаването на функционирането на информационно-комуникационната инфраструктура, създаване на условия за цифрово развитие и повишаване на равнището на информационна безопасност, развитие на интелектуалния и духовно-нравствения потенциал на обществото, обезпечаване на достъпа до достиженията на световната култура и събитията от съвременния живот"

законът допуска свободното използване на територията на Беларус на компютърни програми, аудиовизуални произведения, телевизионни програми и т.н., ако са интелектуална собственост на организации "от чуждестранни държави, които извършват неприятелски действия".

В закона се разрешава и паралелният внос - ще се допуска гражданският оборот на товари, в които има интелектуална собственост от "неприятелски" държави без да се изисква съгласие от правоносителя. От Държавния комитет за науки и технологии обясниха пред държавната агенция БелТА какви са условията за подобна употреба:

  • Съществена важност на товарите за вътрешния пазар;
  • Критичен недостиг на вътрешния пазар или наличие на явна заплаха от недостиг.

Стоките няма да се включват в списъците, ако притежателите на права или други лица с тяхно съгласие са в сътрудничество с физически или юридически лица от Беларус и това сътрудничество не води до критичен недостиг на вътрешния пазар. В същото време, обектите на интелектуална собственост, които

са включени в списъка на стоките от съществено значение за вътрешния пазар, може да бъдат временно изключвани от националния митнически регистър.

Ясно е, че САЩ е основна мишена на новите мерки на Минс, отбелязва в свой материал Quartz. В Щатите се произвежда голяма част от най-популярното медийно съдържание - Холивуд, музика, но и компютърни игри. В същото време, Беларус е геополитически позициониран възможно най-близо до Русия, а Вашингтон и Москва са в една от най-студените точки на отношенията си заради войната в Украйна. Не помага и фактът, че режимът на Александър Лукашенко многократно е попадал под американски санкции заради разправа с опозицията.

Дали като прогноза за развитието на външнополитическата ситуация, или по друга причина, но новият закон има срок на действие - пиратството е легално в Беларус до 31 декември 2024 г.