Защо е по-добре да потърсим професионална помощ при борба с хлебарки?

13:25 - 03 Май 2022
11444

Общоизвестно е, че хлебарките са сред най-приспособените към оцеляване индивиди. В България се срещат 4 вида хлебарки, някои от които са особено трудни за унищожаване.

Нека първо да споменем накратко самите видове и най-честите им местообитания. Голямата черна хлебарка, която всички познаваме носи латинското наименование Blatta orientalis или ориенталска хлебарка. Тя се среща най-често в мазета и общи части на жилищни сгради. Местообитанията и силно се препокриват с тези на втория вид, който ще споменем - Periplaneta americana или американската хлебарка. И двата вида са относително големи като размери. Основно се различават по цвета си и по някои други отличителни белези по тялото. Споменатите до тук хлебарки са по-често срещани, но по-рядко създават сериозни проблеми на хората. Тук сега идва реда да споменем и най-неприятния вид в страната - Blattella germanica. Тя е известна още като германска или кафява хлебарка и заедно с четвъртия вид - Supella longipalpa (дългоантенеста) са причина за най-неприятните емоции, които възникват у човек, когато види хлебарка. Последните два вида обитават най-често кухненските шкафове и местата в дома, където има храна. Нерядко обаче се срещат и в спалните помещения.

Хлебарките са изключително вредни насекоми. Те са специфични преносители на редица патогени и заболявания. Освен това обаче те все по-често стават повод за посещение на спешното отделение. Това се дължи на един много вреден техен навик да навлизат в ухото на спящ човек. Виновни за това са видовете кафява и дългоантенеста хлебарка, които при по-висока заселеност често се пренасят от кухнята в спалните помещения.

Борбата с битовите вредители е дейност, която по закон изисква сериозни обучения на ръководителите и изпълнителите преди да бъдат допуснати до работа на терен. Това е така, защото работата от една страна изисква висока компетентност по идентифициране на вредителя, а от друга – повишено внимание и правилно прилагане на всички мерки за безопасност при работа с отрови. Тези причини са очевидни, но има и други много важни фактори в този случай, които правят непрофесионалната борба с вредители непрепоръчителна и дори опасна. Знаете ли например, че насекомите имат склонност към изграждане на резистентност? Резистентността представлява придобита устойчивост към дадено активно действащо вещество или дори към група от такива вещества. Тя е сред най-големите опасности, които крие самостоятелното пръскане вкъщи. Това е така, защото ако даден препарат се разреди с по-малко вода от точно описаното (за да е по-силен) или бъде приложен по неиздържан метод той може не само да не унищожи популацията от хлебарки, а да ги направи и още по-устойчиви. След това вече унищожаването става изключително сложна задача, която ще изисква повече време, средства и неудобства.

Нека поговорим за финансовата част. На пръв поглед закупуването на даден продукт, с който сами да се преборим с хлебарките изглежда доста по-евтино решение от това да извикаме фирма. И то наистина е по-евтино, но в случай, че не успеем да се справим с хлебарките от раз определено е по-добре да поръчаме професионално пръскане срещу хлебарки. Това е така, защото ако продължим с опитите за борба с други препарати освен сериозно натоварване на сметката можем да направим хлебарките дори още по-многобройни като смесваме активни вещества, които от химична гледна точка не бива да се смесват.

Професионалното пръскане срещу хлебарки обикновено отнема 15 минути за едно жилище, не оставя никакви следи и лоша миризма. Фирми като „Хлебарките БГ“ например използват изпробвани методи, които минимизират риска от резистентност и увеличаване на популацията. Освен това обработките винаги идват с гаранция за свършена работа. Така ще бъдете сигурни, че няма да платите дори лев повече от цената за една обработка.