Защо е полезна динята?

При някои хора може да понижи кръвното налягане

Стил
20:12 - 23 Юли 2024
3571
Защо е полезна динята?

Лято без диня е като лято без море. Този чудесен плод с произход Африка е 91% вода, което го прави отличен съпровод на горещниците. Има малко калории - едва 30 в 100 грама, поради което е чудесен за разтоварваща диета. Какво съдържа и какви са ползите от него извън удоволствието? И за какво трябва да внимаваме?

Калориите в динята са почти изцяло под формата на въглехидрати, т.е. прости захари - глюкоза, фруктоза и захароза. Има и малко количество влакнини (фибри). Гликемичният индекс на плода, който показва колко бързо храните вдигат нивото на кръвната захар след хранене, е 72-80, което е високо. В един резен диня обаче обикновено има достатъчно малко калории, за да не е проблем това за здрави хора. Динята например има по-малко захар отколкото същото количество ябълки или боровинки. За някои хора динята причинява стомашни проблеми. Те идват от високото съдържание на фруктоза, която може да причини неприятни храносмилателни проблеми за тези, които не могат напълно да я преработят.

Динята е добър източник на витамин С и приличен източник на някои други витамини и минерали. Има калий, който е от голямо значение за кръвното налягане и сърдечното здраве. Съдържа мед, който често е дефицитен за обичайната съвременна диета. Има витамин В5, който помага на тялото да превърне въглехидратите в енергия. А също и бета каротин, който тялото превръща във витамин А, важен за очите, кожата, белите дробове и т.н. Съдържа още аминокиселини и ликопен, които са полезни за сърцето. Аминокиселините се разграждат в бъбреците до азотен оксид, който намалява кръвното налягане. Ликопенът, освен за здравето, има и свойство за намаляване на възпалителните процеси в тялото.

Трябва да се има предвид, че всички тези ползи не могат да заменят пълноценната диета и лекарствата при хронични заболявания, защото човек не може да изяде несметни количества диня. Няма и категорични изследвания, че точно динята може да доведе до някаква промяна в здравословното ни състояние. Все пак са известни три проучвания, които откриват известна връзка с понижаване на кръвното, по-ниска инсулинова резистентност и по-слаба мускулна треска след натоварване.

Встрани от полезните вещества, динята е отличен начин да сме добре хидратирани през лятото, когато трябва да приемаме повече течности, защото ги губим по-лесно през изпотяването. Добрата хидратация е важна и за здравословното ниво на кръвното налягане, и за храносмилането. Най-лесният тест да установим, че сме дехидратирани, е главоболието - ако то мине след една чаша вода, значи се е дължало точно на това.