Защо Gen Z в Германия и Франция подкрепи крайнодесните

Изборите в САЩ ще покажат дали тази тенденция ще се запази и в страната

Новини
16:28 - 16 Септември 2024
1011
Защо Gen Z в Германия и Франция подкрепи крайнодесните

Победата на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ - AfD в Тюрингия на регионалните избори отчасти се дължи на нарастващия вот на младите хора, съобщава Voice of America.

Повече от една трета от младите хора, почти 40% от 18 до 29-годишните, са гласували за AfD, посочва преподавателят от Оксфордския университет Бен Ансел. За разлика от тях, само един на всеки пет гласоподаватели над 70 години е избрал AFD, допълва той.

Партията се надява да повтори победата си на изборите в провинция Бранденбург с помощта на младите избиратели.

Оказва се, че това,

което движи популярността на крайната десница сред младите хора е мигрантският фактор.

Тюрингия е по-бедна от другите райони в Германия, а също така и етнически не толкова разнообразна, колкото например Берлин, допълват от VOA.

Според някои анализатори войната в Украйна също е фактор, който е определил гласуването на младите в региона. Те отбелязват още две кризи, които вероятно също са оказали влияние – тази, предизвикана от COVID-19 и жилищните проблеми.

Тенденцията сред младите избиратели не е само в Германия. На европейските избори през юни френската крайнодясна партия „Национално обединение“

беше най-популярната партия сред избирателите между 18 до 34-годишна възраст.

28-годишният президент на National Rally, Джордан Бардела, има 1,6 милиона последователи в TikTok, отбелязва Ансел. Той подчертава, че кратките видеа в социалната мрежа имат за цел да бъдат остри, кратки и шокиращи, с което да привлекат и повече гласоподаватели.

Проучване на испанското издание El País показва, че една четвърт от испанските мъже на възраст от 18 до 26, така нареченото

поколение Z, вярва, че при някои обстоятелства авторитаризмът може да е за предпочитане пред демокрацията.

Сред така нареченото поколение „бейби бумър“ на възраст 59 и повече години цифрата е под 10%. Тази цифра се наблюдава и при жените гласоподаватели.

Предстои да разберем дали подобни тенденции сред младите избиратели ще се повторят и в Съединените щати на президентските избори през ноември, въпреки че последните проучвания показват увеличаване на подкрепата за Камала Харис сред по-младите, посочват от VOA.