Защо Инфанти(л)но клекна на Катар за правата на гейовете

Президентът на ФИФА не се свени да развява ЛГБТ знамето в Цюрих, но на Мондиала се държи като мекотело

Новини
15:45 - 22 Ноември 2022
5407
Защо Инфанти(л)но клекна на Катар за правата на гейовете

Имам приятел, който често изрича фразата “Обичам педерастите, ама не и техните номера!”.

Сетих се за него покрай комичните изпълнения от последните дни на президента на ФИФА Джани Инфантино, който до края на Мондиала е напът да се сдобие с ново име — Инфантило.

Та в събота същият този индивид дръпна реч, в която публично осъди „лицемерието“ и почти „расизма“ на страните, позволяващи си да поучават Катар. Според него Европа трябва да се извини за стореното през изминалите 3000 години. Кое по-точно — не обясни.

Пак тогава Инфантино пламенно заяви:

„Днес се чувствам катарец. Днес се чувствам арабин. Днес се чувствам африканец. Днес се чувствам гей. Днес се чувствам инвалид. Днес се чувствам работник мигрант.“

На същите думи Гурчатен Сандху от базираната в Женева Международна асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните, възрази остро:

„Ти не се чувстваш гей. Ти си гей.“

Сюжетът се разви покрай забраната на ФИФА капитаните на отборите да носят ленти с цветовете на дъгата в подкрепа на кампанията „Една любов“ (а всичкото това — заради криминализирането на еднополовите връзки в арабската държава). Ръководният орган на футбола предупреди, че

незабавно на такива футболисти ще им бъдат показани жълти картони – два от които водят до изгонване на играча от този и следващия мач.

Капитаните на седем европейски нации се зарекоха да носят ленти на ръката с многоцветното лого във формата на сърце на кампанията „Една любов“, която насърчава приобщаването и разнообразието във футбола и обществото. Това създаде перспективата зрителите по целия свят да видят символ на неодобрение към страната-домакин и неподчинение на ФИФА.

„Трябва да се мисли главно за футбол, а не за политика“, призоваха от футболната федерация.

И в крайна сметка отборите казаха, че не могат да пожертват успеха на терена и се отказаха от акцията.

Омекването на Инфантино е повече от странно, като се има предвид, че всеки юни — месецът на гей парадите, централата на ФИФА в Цюрих светва в цветовете на дъгата като щаб-квартира на световна ЛГБТ организация. Очевидно по време на гей парада Инфантино и ръководената от него организация не се колебаят да демонстрират загриженост и съпричастност, като не се свенят да използват за целите си дори деца.

От меките кресла в Цюрих е много лесно да си борец за човешки права и да вееш шареното знаме, но при реалната ситуация в Катар, в която да заяви позицията си, куражът на Инфантино рязко се изпари. 

Типичен номер на индивидите, обикновено подигравани, че са с остър дефицит на калций в китките.