Защо натириха гей политик от Конгреса

Отстраняването на мошеника Джордж Сантос се случи след безпрецедентен вот, подкрепен дори от негови съпартийции от Републиканската партия

Новини
09:20 - 07 Декември 2023
3212
Защо натириха гей политик от Конгреса

Конгресменът от Ню Йорк Джордж Сантос ще остане в американската история - но не заради политическата си кариера, а по-скоро със скандалите около нея. В петък той стана първият член на Камарата на представителите на САЩ, който е изгонен от нея от 2002 г. насам. Отстраняването му се случи след безпрецедентен вот, който беше подкрепен дори от негови съпартийции от Републиканската партия.

Мандатът на Сантос беше белязан от множество лъжи за миналото му и обвинения в измами - всички от които бяха разкрити едва след избирането му. В петък беше направен третият опит за неговото изгонване, след като предишните две гласувания се провалиха. А той се оказа успешен с 311 гласа "за", от които 105 дойдоха от републиканци.

Срещу 35-годишния политик от окръг Куинс, Ню Йорк са повдигнати десетки федерални обвинения,

включително за интернет измама, кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелства и заговор за извършване на престъпления срещу Съединените щати.

Сред многобройните обвинения, повдигнати срещу него, са свързани с това, че е харчил пари от кампанията си за процедури с ботокс, пътувания и абонамент за OnlyFans - платформа, в която потребителите плащат за порнографско съдържание.

Всъщност Сантос е преследван от обвинения в лъжи и измами през цялата си кариера във Вашингтон -

от несъществуващо портфолио с недвижими имоти до измамни твърдения за колежанската му диплома.

По време на предизборната си кампания Сантос се представяше пред избиратели за "пълното въплъщение на американската мечта": открит гей мъж, роден в семейство на бразилски имигранти, което се е издигнало до висшите етажи на Уолстрийт, преди да навлезе в света на политиката. Вълнението от победата му обаче се оказа твърде кратко.

Разказът на живота на Сантос започна да се разпада, когато депутатът призна, че голяма част от историята му е изцяло измислена - 

заради което си спечели и славата на "скандален лъжец" във Вашингтон.

Миналото, което не е било

35-годишният конгресмен беше приветстван като първия републиканец с открита хомосексуална ориентация, който е успял да спечели място в Камарата на представителите.

Според първоначалната версия на биографията му той се представя за първо поколение американец. Роден е в нюйорския квартал Куинс. Казва, че

баба му и дядо му "са избягали от еврейско преследване в Украйна,

установили се в Белгия и отново са избягали заради преследванията по време на Втората световна война". След това те заминали за Бразилия, където са родени родителите му. Впоследствие майка му и баща му имигрират "в търсене на американската мечта".

Сантос твърди, че е получил своето образование в колежа Барух в Ню Йорк, след което е станал "опитен финансист и инвеститор на Уолстрийт" с опит в престижни фирми, включително Goldman Sachs и Citigroup.

Невероятно бурната му житейска история включва и разказ за това как майка му е била в офиса в южната кула на Световния търговски център по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., но е успяла да се спаси.

Голяма част от автобиографията му обаче се оказа лъжа. 

Разследване на "Ню Йорк Таймс" разкри лъжите на Сантос, свързани с образованието, кариерата и дори твърденията му, че е бил звезда на волейболния отбор в колежа.

Оказа се, че политикът е "разкрасил" историята за произхода си - като не е ясно дали той или роднините му изобщо са евреи. Сантос никога не е завършвал университет, не е работил Goldman Sachs и Citigroup. Той дори не е притежавал собствен имот в Ню Йорк, въпреки че по-рано казва, че е имал 13 апартамента, за които е "работил усилено".

Впоследствие конгресменът призна в интервю, че е изфабрикувал част от биографията си, за да получи подкрепата на избирателите от своя район.

"Бях ужасен лъжец по тези теми и това, което искам да кажа на американския народ, е, че допуснах грешки, като се оставих на натиска на това, което смятах, че трябва да се направи [за да бъда избран за конгресмен]", каза той.

Не особено активна политическа дейност

Сантос прекара общо 328 дни като член на Камарата на представителите на САЩ. Анализ на NBC News показва, че за кратката си кариера в Капитолия той е внесъл общо 40 законопроекта и резолюции,

но нито един от тях дори не е приет и всички са отпаднали още на ниво комисия без да има гласуване.

По-голямата част от темите, с които се е занимавал, са били насочени към консервативни въпроси като имиграцията и граничния контрол, като има и специален законодателен текст, който е написал, за да се заяде с президента Джо Байдън. Той е озаглавен "Закон за защита на психическата компетентност на изпълнителната власт от 2023 г."

Два от законопроектите му пък са кръстени на поп звезди - Закон за гарантиране на независимостта на жените, представен накратко като "The SWIFT Act" на името на Тейлър Суифт, и мярка, насочена към задължителното ваксиниране, кръстена на рапърката Ники Минаж ("The MINAJ Act")

Изгонването

За 11 месеца на поста си Сантос се сблъска с безкраен поток от противоречия и безброй призиви за оставка от членове и на двете партии. През май му бяха повдигнати обвинения за 23 престъпления, сред които за електронна измама, пране на пари и кражба на обществени средства. Той отрича обвиненията и в момента очаква съдебен процес по тези дела.

Последният удар срещу него обаче дойде през ноември, когато комисията по етика установи, че той е използвал "всеки аспект на кандидатурата си за конгресмен за лична финансова изгода".

Джордж Сантос е едва шестият политик, който е изгонен от долната камара на Конгреса на САЩ. първите трима са отстранявани заради това, че са се сражавали за Конфедерацията по време на гражданската война, а другите са били осъдени за престъпления.

Той официално вече не е част от законодателния орган. Официалният му уебсайт е неактивен, телефоните на служителите му не отговарят, а табелата му пред неговия офис вече е премахната.

Заради създалата се ситуация губернаторът на щата Ню Йорк ще трябва да насрочи нови избори, които вероятно ще се проведат през февруари следващата година, пише boulevardbulgaria.bg.