Защо не трябва да слагаме пластмасови съдове в микровълновата печка?
Синтетичните материали свобождават вредни миниатюрни частици, които са трудноразградими
Поредно изследване разкрива тревожните странични ефекти от използването на микровълнова печка. Експертите отдавна алармират, че не бива да поставяме храна в пластмасови съдове и обясняват точно защо.
Сложени в микровълновата печка, синтетичните материали свобождават "орди" от малки пластмасови частици - в някои случаи повече от 2 милиарда нанопластмаси и 4 милиона микропластмаси на квадратен сантиметър.
Авторите на изследването - специалисти от на Университета в Небраска, САЩ използвали микровълнова печка за пластмасови бебешки бутилки, официално одобрени като безопасни за употреба. В бутилките слагат вода и други течности и ги загряват в продължение на три минути.
Резултатите показват, че в резултат на това действие, децата ще погълнат големи количества микропластмаса.
Неотдавнашно проучване установява, че 77% от хората на планетата вече имат микропластмаса в кръвта си.
И в това, за съжаление, не е толкова учудващо, предвид че миниатюрни пластмасови частици са открити дори по най-високите върхове на Земята, както и в най-дълбоките океани, пише lifestyle.bg.
Някои микропластмаси са направени от перфлуороалкилирани химикали (PFAS), наричани обикновено "вечни химикали", тъй като е необходимо много време, за да се разградят.
Експертите все още проучват как точно микропластмасата влияе на организма.
Но безспорно е, че е токсична и може да има редица вредни последствия.
И ако искаме да избягваме подобни негативни влияния, добре е да направим някои дребни промени в собственото си ежедневие. Като начало може просто да не поставяме пластмаса в микровълновата си печка, съветват от The Cool Down.