Защо още няма арестувани за заловения кокаин за 15 млн. лв. в Бургас?

Подозират грузинеца Гиа Хергиани като организатор на разбития наркоканал, дрогата е на картела "Лос Чонерос"

Новини
12:40 - 29 Март 2024
11335
Защо още няма арестувани за заловения кокаин за 15 млн. лв. в Бургас?

Пет дни след като родните власти заловиха 170 килограма кокаин на бургаското пристанище, влезли в България с кораб, плаващ под либерийски флаг и укрити в тайник в хладилен контейнер, в който са се съхранявали банани, внос от Еквадор, арестувани за трафика на дрога все още няма, установи проверка на Lupa.bg.

Рекордното за Бургас количество дрога, чиято стойност на едро е около 15 милиона лева, а при улична търговия – над 50 млн. лв., беше открито на 24 март късно вечерта от отдела за борба с наркотрафика към Агенция „Митници“, но вече пети ден от МВР мълчат дали разследването е установило организаторите на наркоканала. Нещо повече – родните власти са оставили кораба, разтоварил кокаина на пристанището в Бургас, да напусне необезпокоявано българските териториални води, отправяйки се към грузинското пристанище Батуми.

Пет дни след рекордното количество кокаин, заловено в Бургас, арестувани все още няма.

До този момент разследването е установило единствено, че собствениците на българската фирма, направила заявка за бананите в Еквадор, не са съпричастни към трафика на кокаин. Извършена е мащабна проверка в складовите бази на дружеството за внос на плодове от Южна Америка, но там не са открити нередности.

Полицейски източник на Lupa.bg твърди, че според МВР заловеното количество кокаин в Бургас е само малка част от огромна наркопратка от Еквадор, предназначена за Европа. Смята се, че по-голямата част от дрогата е била разтоварена преди това на пристанищата в Малта и в Италия, където кораба е акостирал, преди да пусне котва у нас. Кокаиновият товар идва от картела „Лос Чонерос“, чийто лидер Адолфо Масиас – Фито се сдоби със световна слава през януари т.г., след като

избяга от строго охраняем затвор, а впоследствие в Еквадор беше обявено извънредно положение заради избухнала улична война и десетки взривени бомби в столицата Кито.

Сред заподозрените като диспечери на кокаиновата пратка за Европа пък са грузински мафиоти, пуснали трайни корени у нас през последните години. Споменава се името на грузинеца Гиа Хергиани, който през 2009 г. беше изгонен от България със заповед на ДАНС заради заплаха за националната сигурност, но впоследствие тихомълком беше амнистиран и допуснат да се върне в страната.

Грузинецът Гиа Хергиани, заподозрян като диспечер на наркоканала.

„Все още тече разследване и се проверяват всички възможни версии“, лаконични са от МВР. От полицията обаче подозрително отказват да съобщят дори името на кораба, разтоварил 170-те кила кокаин в Бургас и оставен да напусне българските териториални води от „Гранична полиция“.