Защо Плевен остана под вода след пороите?

Дали проблем с канализацията не е причина за бедствието, питат експерти

Новини
20:10 - 09 Май 2024
4790
Защо Плевен остана под вода след пороите?

Плевен Плевен остана буквално под вода след проливен дъжд, придружен от градушка. Много хора попаднаха в капан с колите си. Наложи се полицията да спасява блокираните в закъсали и повлечени автомобили. Голямото количество дъжд или проблем с канализацията на града е в основата на бедствието?

„Градът е полуразчистен, но продължаваме да отстраняваме проблеми по места”, заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” областният управител на Плевен Николай Абрашев. Той не скри, че канализацията е стара и трябва да се подмени и се закани, че ще запознае с проблема министри и ако се наложи – премиера.

Метеорологът Анастасия Стойчева обясни, че за кратко време в града са паднали 38 л. на кв. м. дъжд. Към тях се добавят и 10 л. от предишното денонощие, което сумарно се явява 80% от месечната норма. „Когато такова количество се излее в рамките на 30-40 минути, ясно е, че е изпитание за всяка една инфраструктура. Такива явления обаче са характерни за България за месеците май и юни”, подчерта тя.

Стойчева предупреди, че прогнозите за следващите 24 часа показват, че в крайните югозападни райони на страната може да има краткотрайни, локални, но много интензивни валежи. Вятърът ще се усили в Югоизточна България.