Защо позволихме на нечовешкото същество Лавров да лети над България?

Не съм съгласен да се взема подобно решение и после да няма диалог с обществото

Коментар
16:48 - 30 Ноември 2023
7354
Защо позволихме на нечовешкото същество Лавров да лети над България?

Проф. Николай Слатински

Дадоха ми редица обяснения колко мъдро е решението на правителството да позволи на едно нечовешко несъщество да прелети преспокойно през въздушното ни пространство като над Задунайска губерния, как сме спазили всички правила, норми, разпоредби и указания на ЕК, ЕС, ЕП, СЕ, ОССЕ, НАТО, ООН и т.н.

Аз обаче продължавам да мисля, че това решение е грешка. Че то е много лошо послание към Украйна и балтийските държави.

Изобщо, според мен, българското въздушно пространство не е единственият вариант на това несъщество да стигне закъдето се е отправило. И затова нахалното му желание да лети точно над страната ни е чиста проба провокация и тестване на нашето общество.

Така и не разбрах България делегирала ли е суверенното си право да решава и разрешава кой да прелита над нея на ЕК или може би пък на НАТО?
Не съм съгласен да се взема подобоно решение и после да няма диалог с обществото, да не се дават мотивите и да не се указват процедурите, по които то е взето.
Оставам с впечатлението, че решението е взето твърде лесно и много леко, бързо и непрозрачно, а едва после започват да се търсят оправдания и обосновки:

- ЕК така била казала;
- много важно било Русия да присъства, защото без нея не можело да се избере председател на ОССЕ (? - а какво все още прави тази държава бандитка, тази rogue state, това государство-изгой в ОССЕ?);
- несъществото било щяло да се срещне с Блинкен;
- било обичайно, рутинно решение и нищо специфично нямало в него и т.н.

Докато не се прояснят нещата - как е взето това решение, по чие министерско предложение, с какви мотиви и кога точно това е станало - за мен редица въпроси ще остават неясни, а аз ще оставам с едноличното си и никого неангажиращо мнение, че това решението е грешка. Нещо повече, че то е грешно.

Продължение на темата от фейсбук профила на професора от днес:

Бях убеден и оставам убеден, че искането на несъществото бе провокация по отношение на България и тест за реакциите на обществото ни. Защото несъществото може да стигне там, закъдето абсурдно се е запътило и без да извива ръцете на суверенното българско правителство и да го поставя в удобна за логаритмуване поза, изпращаща много лош сигнал към Украйна и прибалтийските държави.
Смятам все така, че най-напред решението бе взето, а после се донесе вода от много кладенци, които да обосноват колко разумно и логично е то.