Защо в Италия умряха хиляди, а в Южна Корея само 70?

Двата модела показват предстоящите проблеми пред държавите, в които епидемията избухва

Новини
11:15 - 14 Март 2020
11992
Защо в Италия умряха хиляди, а в Южна Корея само 70?

В Италия милиони бяха в карантина заради коронавируса, а над 1000 души умряха. В Южна Корея, ударена от заразата по същото време, само няколко хиляди бяха поставени под карантина и едва за около 70 души болестта завърши фатално, анализира Ройтерс.

Двата модела за борба с епидемията илюстрират много добре предстоящите проблеми пред държавите, които в момента се сблъскват с експлозия на случаите. Италия започна с тестване на много хора, но след това стесни фокуса и вече не прави стотици хиляди тестове. Но властите там не успяха да видят какво се задава и сега опитват да ограничат движението на цялото 60-милионно население на страната, за да спрат бедствието.

Дори папа Франциск, който настина и произнесе неделната си служба по интернет от вътрешността на Ватикана, каза, че се чувства като в клетка в библиотеката си.

На хиляди мили по-далече в Южна Корея дадоха различен отговор на сравнимо по размер разпространение. Корейците тестваха стотици хиляди хора и издирваха като детективи потенциалните заразени, като използваха мобилни телефони и сателитни технологии. И двете страни обявиха първите си случаи в края на януари. Оттогава Сеул е съобщил за близо 8000 заразени и 71 починали, като са направени тестове на повече от 222 хил. души.

В Италия има над 15 000 заразени, 1016 починали след провеждането на 73 хил. теста.

Епидемиолози твърдят, че не е възможно цифрите да се сравняват директно. Но някои смятат, че драматично различните резултати сочат към важен извод: агресивното и последователно тестване е могъщо средство за борба с вируса.

Когато тестването в страната е ограничено, властите трябва да прибегнат до драстични мерки за ограничаване на движението на хората.

“Не съм привърженик на този тип рестрикции. Китай направи това, но Китай бе способен да го направи. Населението на Китай се съобразява и изпълнява мерките”, казва Джеръми Кониндик, старши политически съветник в Центъра за глобално развитие във Вашингтон.

В Южна Корея с население от около 51 млн. души има към 29 000 души, които са се поставили в самоизолация. Там задължителна карантина бе наложена само в ограничени райони и в един комплекс от апартаменти, където имаше много случаи. Но изобщо не се наложи да бъдат изолирани цели области.

Сеул твърди, че добре е научил уроците от бума на близкоизточния респираторен синдром през 2015 г. и че се старае да дава повече информация на широката публика. В Южна Корея бе приложена широка програма за тестове, включително на хора със съвсем леки симптоми, но способни да заразят други. Това бе придружено със закони, които позволяват на правителството да има достъп до данни от камери, от джипиес устройства, както и за телефони, автомобили, кредитни карти, трансакции и други лични данни на хора, за които е потвърдено, че са заразени.

След това властите имаха право да направят част от тази информация публична, така че всеки потенциално контактен да бъде подложен на тест, а също приятелите и семейството му. За граждани на Европа или САЩ това би била груба намеса в личния живот и права.

Работата на болниците пък е организирана по следния начин: заразените са поставяни под домашна карантина и са наблюдавани дистанционно през приложение за смартфон или чрез периодични телефонни обаждания, докато се освободи легло в болницата.

Когато се освободи легло, линейка взема пациента и го доставя в изолирана стая. Всичко това, включително хоспитализацията, е напълно безплатно. Южнокорейският отговор на заразата все пак не е перфектен. Един от проблемите в страната е, че няма достатъчно предпазни маски за населението, така че е въведено ограничение в продаваните бройки. Има дефицит и на подготвени специалисти, които да правят тестовете.

Между Италия и Южна Корея има и други прилики. И в двете държави първите случаи бяха регистрирани не в мегаполиси, а в малки градове. В Италия местен мъж със симптоми на грип казал на медиците, че не е бил в Китай и се самоизписал.

Диагнозата на 38-годишния Матия била поставена едва когато сам се върнал в по-тежко състояние. Тогава препоръките са били да не се правят тестове на хора, които не са имали връзки с Китай и други засегнати територии.

Но един анестезиолог все пак решава да наруши протокола и да му направи тест. Сега някои експерти смятат, че Матия най-вероятно е донесъл вируса от Германия.

В началото здравните служби в Италия започват масови тестове дори на хора без симптоми.

Няколко дни по-късно подходът е сменен и започват да се тестват само случаите на хора със симптоми. Според властите така ресурсите се използват по-ефективно. Преценено е, че рискът от зараза от пациенти без симптоми изглежда по-нисък, а лимитираните тестове дават възможност резултатите да излизат по-бързо.

“С други думи - колкото повече хора се тестват, толкова повече се откриват, така че тестването на голям брой хора може да накара здравната система да изпуши”, казва Масимо Антонели, шеф на спешно отделение в Рим.

След известно стъписване в системата бе постигнат баланс. Лекари и сестри бяха прехвърлени в спешните отделения, почивните дни бяха отменени, а неспешните операции бяха отложени.

“Но ако това продължи седмици или месеци, няма да издържим”, казват италианските лекари.

Миналата седмица кмет на малък град от 5000 души в червената зона на Ломбардия призова за помощ по социалните мрежи. Оказа се, че в града има само един лекар, който да се грижи за 100 души с коронавирус. Другите трима лекари в града също били болни.

Като капак на медицинския персонал лежи задължението да открива контактните. Лекар от Болоня, пожелал анонимност, разказва как изгубил 12 ч, за да открие хората, които били в контакт с единствения заразен.

“Системата ще се взриви, ако тестваме всички съмнителни и продължим да търсим контактните”, добавя той.

Като цяло в Италия има около 5000 легла в интензивните отделения. През зимните месеци част от тях вече са заети от болни с тежки респираторни проблеми. Така че само останалите може да бъдат отделени за болни с коронавирус.

Правителството поиска реорганизация, така че леглата в интензивните отделения да бъдат увеличени с 50%, а в инфекциозните - да бъдат удвоени. Осигурени са и 5000 системи за обдишване.

В Южна Корея един от първите случаи също е открит, когато лекар следва интуицията си и нарушава протокола. Първият случай в страната е 35-годишна жена, която се оказва позитивна на 20 януари. Но големият взрив е открит, когато 31-ият пациент - 68-годишна жена от югоизточния град Дегу, е диагностицирана на 18 февруари. Също като Матия в Италия тя не е имала връзки с Китай. Така се оказва, че пациент 31, както е известна жената, е член на тайна секта. Впоследствие става ясно, че 61% от случаите са свързани с тази конгрегация. Инфекцията се разпространява в сектата след погребение на роднина на нейния основател.

След разкриването на това огнище Южна Корея организира 50 контролни пункта из цялата страна, на които хората са тествани в колите си. 117 институции в Южна Корея имат разрешение да правят тестове, като дневният брой варира между 12 000 и максимум 20 000.

Правителството плаща за тестовете на хората със симптоми, които са препоръчани от лекари.

Останалите могат да се тестват по желание срещу 140 долара, но капацитетът за такива тестове е не повече от стотина дневно.

Освен това в Южна Корея има 130 офицери по карантината, които се занимават само с издирването на контактни. Те ги търсят по телефона, чрез приложения или по сигналите на смартфоните и на черните кутии на автомобилите. Целта е да бъдат намерени всички потенциално заразени и да бъдат тествани.

Правителството освен това изпраща съобщения на гражданите кога и къде е бил установен най-близкият до тях случай.