Защо в невъоръжена България гърмежите са чести?

Коментар
10:43 - 27 Август 2020
5596
Защо в невъоръжена България гърмежите са чести?

12 минути след полунощ е сега. В европейска София пак се гърмя тази нощ, както и почти всяка нощ през лятото, гърмя се яко, силно и продължително като при въоръжено въстание.

Фойерверки са сигурно отново, не знам откъде, не мога да преценя, мисля на югозапад от центъра. Хисбула? ИДИЛ? Складове с боеприпаси? Не. Ние си имаме тука едни хора, които от 90-те насам няма как да бъдат озаптени. Те разбират радостта си от живота по такъв начин -- с фойерверки, с гръм и екзалтация. Те празнуват рождени дни, кръщенета и юбилеи със силни изстрели в нощното небе. Живях толкова години в Америка, където оръжията в населението са, как да кажа, неизброими.

Е как пък никога не съм чувал изстрели и подобни тъпотии, освен на 4-ти юли и то до 22 ч. Как пък една нощ на никой милионер не му хрумна да вдига квартала на главата си само защото е бил роден преди известно време.

Тук, в невъоръжена България гърмежите са чести и навсякъде. В центъра на София, в центъра на Варна, навсякъде... Какво обясняваш на детето си? Какво става? Все измислям някакви неща. Обаждал съм се на полиция, на 112 дори... И винаги съм получавал търпеливи обяснения от служители на реда защо нищо не можело да се направи. Не съм имал канонада в непосредствена близост, за да посоча адрес, или нещо такова. Та, чудя се, вие, които живеете в близост до такива гърмежи -- правите ли нещо? Обаждате ли се на някого? Сигнализирате ли? Трябва ли да ги оставяме да ни се качват на главите? Всъщност, не трябва. Те са си там.

Захари Карабашлиев, публикувано във Фейсбук профила му.