Защо Везенков иска да напусне и защо Раптърс не могат да го пуснат?

Проблемът, пред който е изправен българинът - не може просто да си тръгне и да подпише в Европа

Спорт
14:30 - 10 Юли 2024
6011
Защо Везенков иска да напусне и защо Раптърс не могат да го пуснат?

"Една от най-странните новини от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) излезе тази седмица след Саша Везенков бе трансфериран от Сакраменто Кингс в Торонто Раптърс. Съобщено бе, че Везенков и гръцкият гранд Олимпиакос са постигнали принципно споразумение за многогодишен договор за завръщането на играча в Европа през идния сезон. Това не би било изключително - играчите се връщат в Европа - с изключение на факта, че Везенков има договор за още два сезона в НБА", това анализира канадското издание raptorsrapture.com, което публикува статия със заглавие "Защо новият играч на Торонто иска да напусне и защо Раптърс не могат да го пуснат?".

Темата с бъдещето на българския баскетболист вълнува фенове и специалисти и в Европа, и в САЩ, а на този етап бъдещето му остава все още неясно.

"Александър Везенков беше един от най-добрите баскетболисти в Европа през последните няколко години, включително спечели приза за Най-полезен състезател в Евролигата с Олимпиакос през 2023 година. Решението му да премине в НБА и да се присъедини към "кралете" беше разглеждано като страхотен ход и за двете страни.

Дебютният сезон на новобранеца Везенков обаче беше затруднен от контузия на глезена и лоша защитна екосистема около него, което съответно ограничи игровите му минути. Много баскетболисти имат слаб старт в кариерата си в НБА, особено европейските звезди, които се адаптират към нова лига.

Няма причина да не мислим, че той може да се превърне в ценен ротационен състезател, но вместо това българинът изглежда напълно разочарован от играта в НБА и иска да се върне в Европа. Може би това се дължи само на опита му в баскетбола, а може би е свързано с това, че живее толкова далеч от родината му, може би комбинация от много фактори.

Проблемът, пред който е изправен Александър Везенков сега е, че той не може просто да си тръгне и да подпише в Европа. Той не е свободен агент и това се отнася както за договора му в НБА, така и за способността му да подпише в Европа. Точно както отборите от НБА често трябва да "откупят" договора на играч в Европа, за да го доведат в НБА, така и Везенков трябва да се освободи от договора си тук, за да може да играе за Олимпиакос. За съжаление на Везенков, Торонто Раптърс не изглеждат склонни просто да го пуснат.

Везенков подписа тригодишен договор на стойност 20 милиона долара със Сакраменто през миналото лято и изигра дебютния си сезон в НБА с екипа на "кралете". След като правата му бяха придобити от Торонто, 28-годишният българин все още има контракт на стойност 6.6 милиона долара за предстоящия сезон 2024/2025, плюс опция за още една година на стойност 6.9 милиона долара".

Канадското издание напомня именно за актуалния договор на Александър Везенков и продължава: "Раптърс нямат причина просто да се откажат от него и тези пари да останат в счетоводните им книги.

"Освен това Торонто има нужда от Везенков. Тимът значително увеличи дълбочината на състава си в защита, но е сравнително слаб в предна линия. Неговият набор от умения е много интригуващ да пасне в отбор с множество плеймейкъри. Везенков е опитен и има плавна стрелба с отскок, а движението му без топка вероятно ще му позволи да процъфтява с Раптърс и в системата на треньора Дарко Раякович. Изглежда разумно в Торонто да смятат, че имат играч, който може да се развие в тяхната система и да бъде дългосрочен ротационен играч за тях, някой, с когото биха могли да преподпишат след две години. Този план обаче изчезва, ако не успеят да убедят Александър Везенков да остане в НБА и да спази договора си.

Възможно е Везенков просто да не се появи и да се опита да принуди Торонто да го освободи, но това е изключително малко вероятно, като се има предвид, че в крайна сметка договорът му остава валиден и той няма да стигне по-бързо до позицията на свободен агент.

Другият вариант е изкупуване на договора и това може да е най-вероятният резултат на този етап. Везенков се съгласява да се откаже от по-голямата част или цялата си заплата за сезон 2024/2025.

Раптърс отхвърлят опцията за следващата година и се отказват от него. В допълнение към почти сигурното намаление на заплатата за Везенков, за да се присъедини към Олимпиакос вместо това, той също би поел риска друг отбор да се намеси и да се опита да го принуди да играе. Торонто иска Везенков и донякъде наистина има нужда от него. Преговорите между двете страни може да станат неудобни, тъй като всеки се опитва да намери лостове - Везенков да се оттегли от договора си, а Торонто да го убеди да остане.

В крайна сметка Раптърс имат последната дума и те могат да принудят Везенков да се появи. Ако могат да направят това и да му покажат по-добро изживяване в НБА, може би той и Торонто могат да имат дълги и успешни отношения".