Затрупаха го с работа: ПП-ДБ сезират КС за свалянето на шефа на НЗОК

Новини
13:00 - 17 Април 2024
1518
Затрупаха го с работа: ПП-ДБ сезират КС за свалянето на шефа на НЗОК

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще сезира Конституционния съд за свалянето на управителя на Здравната каса Станимир Михайлов. Той бе освободен от поста по-рано днес въз основа на оставката си, подадена през ноември, но оттеглена по-рано днес.

"Ние ще сезираме Конституционния съд възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен без никакви други мотиви, защото други мотиви нямаше. Г-н Желязков отказа да подложи на гласуване процедурата за прекратяване на днешните дебати и преустановяване на разискванията по тази точка при оттеглена оставка. Виждаме много бързо връщане на една абсолютно неовладяна политическа амбиция и прищявка, каквато помним, че имаше 2020 г., когато управляваше ГЕРБ", каза депутатът Васил Пандов.

Самият Станимир Михайлов потвърди, че сам е подал оставката си, а не е било под натиск, както се усъмниха депутати от ГЕРБ. Те също заплашиха, че ще подадат сигнали за натиск над Михайлов от депутати първо да оттегли оставката си, а после да се яви в парламента.

"Оттеглянето на моята оставка е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, заради които я подадох преди време, не бяха спазени. Това дали подписът е мой - категорично е мой. Аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание. Най-странното за мен е, че ме допуснаха до залата, но не ми дадоха възможност да говоря. И още по-странното, което вече не ме учудва, е, че никой не говори за това каква работа е свършена, какво предстои да се свърши в Здравната каса, а всеки говори само за политики и прави лични нападки", каза Михайлов.

На въпрос защо е подал оставката си, а после я е оттеглил, той отговори: "Подадохме я, защото така ни приканиха, за да бъде изработена нова процедура, по която да бъдат избрани управител и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии, а ние се съгласихме".

"Дойдох като експерт и си тръгвам като такъв. Не съм член на никой партия. Лошо е човек да се чувства жертва", каза още Михайлов, а на въпрос чувства ли се жертва, отговори отрицателно.