Затварят най-голямата джендърна клиника в света

Целта е отдалечаване от модела на интервенционна грижа, наречена „утвърждаване на пола“

Новини
20:07 - 03 Август 2022
10972
Затварят най-голямата джендърна клиника в света

Националната здравна служба на Обединеното кралство ще затвори най-голямата педиатрична джендърна клиника в света — Службата за развитие на половата идентичност в Лондон (GIDS), по-известна като „Тависток“. 

Независим преглед определи клиниката като „небезопасна“, тъй като нейните интервенции се основават на лоши доказателства и нейният модел на грижа оставя младите хора „изложени на значителен риск“ по отношение на психичното им здраве. Клиниката трябва да бъде затворена до пролетта на 2023 г. Тя ще бъде заменена от нова регионална болница, към която ще работят регионални центрове (детски болници), които също предоставят свързани услуги за психично здраве и аутизъм.

Реорганизация очевидно има за цел да разбие фундамента, върху който работи трансджендърната медицина от десетилетия, както в Обединеното кралство, така и в други страни. Заедно с тази реорганизация идва закъснялото признание за слабото ниво на познания относно ендокринологичните интервенции при полови страдания (има се предвид половата идентичност, а не биологичен пол, в България и в двата случая се използва думата „пол“ — б.р.),

особено употребата не по предназначение на агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRHa), често наричани „блокери на пубертета“.

Д-р Хилари Кас, бивш президент на Кралския колеж по педиатрия и детско здраве, която председателства независимия преглед, писа до Националната здравна служба с молба да проведе систематично изследване. Тя подчертава, че „няма начин да знаем дали, вместо да печелим време за вземане на решение (за смяна на пола на подрастващите — б.р.), блокерите на пубертета могат да нарушат този процес на вземане на решение“ и да нарушат развитието на мозъка, „което може да има значително въздействие върху способността да се правят сложни, натоварени с риск решения, както и възможни дългосрочни невропсихологични последствия.

Употребата на такива хормони, предписвани на подрастващи за блокиране на нормалния пубертет, отдавна предизвикват скандали сред английската общественост.

Опасенията са, че резултатите от изследванията, свързани с употребата на тези хормони, не са положителни. Публикуван е анализ за психологическото функциониране на подрастващите в експериментите и впоследствие са използвани данните от експериментите, за да се определят отрицателните ефекти върху костната плътност (половите хормони оказват влияние и върху костната плътност — б.р)

Другите страни трябва да извлекат поуки от Обединеното кралство (и от Швеция и Финландия). Първо, няма достатъчно доказателства, които да оправдаят потискането на пубертета или употребата на кръстосани полови хормони при младежи, страдащи от полова дисфория.

Второ, режим на лечение, който се фокусира изключително върху половата дисфория, игнорирайки съпътстващите психични състояния, не осигурява оптимална грижа за младите хора. Затварянето на клиниката е отдалечаване от модела на интервенционна грижа, наречена „утвърждаване на пола“ и преминаване към грижа, утвърждаваща целия човек, която се корени в психологията на развитието“, пишат британски медии.