Затвор за всеки шофьор , отказал тест за дрога или алкохол

Промените в НК са предложени от депутати от ГЕРБ

Новини
15:20 - 17 Февруари 2024
5491
Затвор за всеки шофьор, отказал тест за дрога или алкохол

Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като е участвал в пътнотранспортно произшествие, ще е заплашен с 1 година затвор и глоба от 2500 лв. Това предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, които са внесени в петък следобед в Народното събрание от трима депутати от ГЕРБ - бившия вътрешен минисър Христо Терзийски, ексвицепремиера Томислав Дончев и Георг Георгиев, съобщава СЕГА.

Същото наказание се предвижда и ако при ПТП не се изпълни предписание на контролен орган за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма ПТП. В тези случаи, от 2023 г. насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор,  се стига, ако съответния водач е наказван вече веднъж по ЗДвП и направи отказ при повторна проверка. 

Сега се предлага обаче, че ако има ПТП и отказ, то директно се преминава към наказателна отговорност. 

Аргументите на вносителите за засилване на репресията в такива случаи е действително скандалната статистика, според която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за наркотици. Прави впечатление и, че над 60 на сто от тези откази са да се направи тест за наркотици.

Депутатите предлагат и квалифициран състав с тежки наказания, стигащи до доживотен затвор, при различни хипотези на причинени телесни повреди или смърт и действия на водач при евентуален умисъл.

Те ще се налагат, ако "деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или лицето без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества, или техните аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч или ако деянието е извършено след преминаване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека". 

Депутатите аргументират всички предлагани изменения с това, че през миналата година са станали 6983 тежки ПТП, при които са загинали 524 души и са ранени други 9080 души, от които 1796 много тежко. И макар че в сравнение с 2022 г., през 2023 да са загинали 7 души по-малко, то и тежките ПТП и ранените са повече.