Здравната каса реже джигитите на пътя - сами ще плащат лечението си

22:46 - 08 Юли 2019
3610
Здравната каса реже джигитите на пътя - сами ще плащат лечението си

Полицията и съдилищата да подават информация на Здравната каса за хората, причинили катастрофи, както и за тези, причинили пътен инцидент след употреба на алкохол и наркотици. Това предвижда промяна в Закона за здравето, която предлага здравният министър Кирил Ананиев. С промени в закона за лекарствата той предлага нови моменти в още 14 закона, пише в. "24 часа".

С информацията от полицаите и съдилищата Здравната каса ще може да задължи виновните за катастрофи и тези, които карат пили, да ѝ връщат разходите, направени за лечението им. Те ще имат месец, за да се разплатят с НЗОК.

Санкцията виновните за катастрофа да плащат за лечението си съществува от 1999 г., но вече 20 години е неработеща заради неясноти в закона, става ясно от мотивите на Кирил Ананиев.


Аптеките ще бъдат задължени да дават нощни дежурства по график, определен от РЗИ. Ако не са съгласни пък, ще бъдат глобявани. С това се цели да се преодолее проблемът с липсата на денонощни аптеки в голяма част от страната, предвижда друга от промените, предлагани от Ананиев.

От общо близо 4000 аптеки в страната едва 32 са денонощни, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Най-голям е проблемът във Видин, Смолян, Разград, Търговище, а в 16 малки общини с общо население 50 000 души аптека изобщо няма.

Ананиев предвижда и изготвянето на национална карта на аптеките. Там, където не достигат, ще има стимули за разкриването им. За допълнителните аптеки на един и същи собственик пък ще отпадне изискването да има магистър-фармацевт на пълен работен ден във всяка от тях. Вместо това ще се допуска той да работи 4 часа не по-малко от 2 дни седмично.

Съкращава се и срокът, в който НЕЛК ще трябва да се произнася по жалби срещу решение на ТЕЛК. Той ще е вече един месец.