Здравният министър амбициран: До края на годината ще има е-направление и е-рецепта

Костадин Ангелов е притеснен от реалностите в системата

Новини
19:47 - 27 Ноември 2020
2753
Здравният министър амбициран: До края на годината ще има е-направление и е-рецепта

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е амбициран до края на годината да бъдат въведени е-рецепта и е-направление въпреки неразбирането, което среща в някои участници в здравната система.

Това каза той пред участниците в онлайн дискусията "Устойчиво развитие на здравеопазването в България 2021-2030", която е в рамките на деветия конгрес на Националната пациентска организация, предаде БТА.

"Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се въведат е-рецепта и е-направление, увери той. Те ще направят възможно да има строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване на процесите“, обясни той и допълни, че контролът не е особено желан от всички.

В състояние на криза от Ковид-19 реформа не може да бъде направена, защото сега системата трябва да работи под пара и е немислимо да се започне реформа, каза д-р Ангелов.

По думите му сега трябва да се направят системни анализи, както и да се синхронизират всички нормативни актове.

Наясно съм с всички реалности в системата и те са наистина притеснителни, добави още министър Ангелов. Ако трябва да съдим дали една система на здравеопазване е добра, трябва да започнем от демографските показатели, които под никаква форма у нас не са добри, каза министърът. По показателя "Детска смъртност", по който в страната ни има тенденция за намаляването му, се оценява цялото функциониране и ефективност на здравеопазването, посочи проф. д-р Ангелов, но отбеляза, че намаляващата тенденция не е отчетлива.

Българското здравеопазване не е реформирано заради липса на обществен и политически консенсус в годините назад, каза още министър Ангелов. Смея да твърдя, че то може да се реформира в две посоки - или да се завърши започнатата преди 20 години реформа, или да се тръгне в съвсем нова посока, каза още той.

Министърът смята, че системата на здравеопазването е изключително консервативна и всички промени, които се налагат от политици или групи от системата, я поставят в непрекъснато лутане и без крайно набелязана цел.