Здравният министър: Декември ще имаме първия медицински хеликоптер

Новини
09:44 - 21 Март 2023
1798
Здравният министър: Декември ще имаме първия медицински хеликоптер

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви в "Денят започва" здравният министър Иван Меджидиев.

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма "Леонардо", която ще достави летателния апарат.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за хеликоптери на лизинг, отново от Италия, които се очаква да пристигнат до средата на годината.  Очаква да пристигнат до средата на годината, каза още Меджидиев.

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28 Ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес. Стартирали сме го и него".

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите.

"Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението".