Здравният министър: Не наблюдаваме повишаване на заболеваемостта при децата

Започва петата вълна на коронавируса, заяви Асена Сербезова

Новини
14:06 - 08 Януари 2022
3152
Здравният министър: Не наблюдаваме повишаване на заболеваемостта при децата

"Започва петата вълна на коронавируса, увеличава се заболеваемостта, увеличава се броят на хоспитализираните" - заяви здравният министър Асена Сербезова по Дарик радио.

"Започна петата вълна, но смятаме, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лечение. Но е трудно се прогнозира, защото пък у нас имунизацията е на много ниско ниво", посочи тя.

Омикрон заразява и ваксинирани и заразява по-лесно, но пък ваксините предпазват от тежко боледуване, подчерта министърът. Все още обаче в България доминиращия щам е Делта, посочи тя.

"Не наблюдаваме рязко повишаване на заболеваемостта на децата" - това каза Асена Сербезова в отговор на въпроса, предстои ли ново онлайн обучение. "Преди да се пристъпи към обучение от дистанция има и друг мерки, които могат да се приемат, за да останат децата в клас", поясни тя. 

"94 процента от новозаболелите не са ваксинирани, а и повече от 93% от починалите също не са били ваксинира", допълни Сербезова. "Проблемът не е само в самия вирус. Последиците върху организма след Covid-19 са много по-големи", отчете тя. 

Проф. Сербезова коментира ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха НОЩ (Националния оперативен щаб). Първият е т.нар. национален пандемичен комитет, чиято идея е да координира работата на министерствата, други министерства да подкрепят здравното: например МВР да подкрепи МЗ като осъществява контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Вторият новосъздаден комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолоpи, включително и главният държавен здравен инспектор. 

"Ковид кризата показа колко е важна ролята на РЗИ и здравния контрол", изтъкна проф. Сербезова.