Здравният министър: Провокираме втора криза с Covid-19, ако не спазваме мерките

Новини
09:00 - 30 Юли 2020
1930
Здравният министър: Провокираме втора криза с Covid-19, ако не спазваме мерките

Всички проби от водата от изворите на девет вододайни зони по поречието на р. Марица показват, че няма никакви замърсители извън нормите и опасни за здравето на хората. Това заяви по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Водата, която вече е пусната, става единствено и само за битови нужди. Ще се направят проби директно от чешмите на хората и чак след това ще бъде позволено хората да я ползват, каза още министърът.

Завишени са стойностите на азотни съединения във водите на Марица, от които са загинали 28-те крави, за които медиите съобщиха, каза още министърът. Властите са поставили табели, за да не навлизат домашни животни за водопой. Най-близкият кладенец е на 15 км от реката. Повърхностните води по цялото протежение на реката са чисти, така че е малко вероятно замърсяване на подпочвените води, каза министърът.

Сумите от 1000 лв., предназначени за работещите по линията на COVID-19, ще стигнат до онези, които са предложени в списъците на съответните болници, защото те сами ги предлагат. Така министър Ангелов отговори на шефа на БЛС, според който схемата за получаване на тези пари не е справедлива и не стига до всички, които работят по тази линия.

Ще има увеличение с по 10% за клиничните пътеки, заяви още министърът, като целта е да се увеличат възнагражденията на медиците в цялата страна. Мярката е насочена към общинските болници, същото се отнася до общопрактикуващите лекари и медсестрите извън общинските болници, каза още министърът.

Здравното министерство е разработило алгоритъм за стъпките с постъпващите в здравните заведения болни от COVID-19. Има точен разчет на леглата във всяка болница в страната, каза още министърът.

Дали ще има нова криза с COVID-19, зависи от хората и от мерките, които спазват. Сега системата е по-подготвена в сравнение с началото на пандемията, убеден е министърът. Сред протестиращите по-голямата част носят маски, но има и такива без - това е огромен риск за техните близки, а и за тях самите, каза още министърът.

Не познавам г-н Пеевски, виждал съм го само по телевизията, каза още министърът в отговор на твърдения на Христо Иванов, че всички сменили досегашните министри, също са на Пеевски. На твърденията, че Пеевски е най-големият дарител на Александровска болница, Ангелов отговори, че такива дарители са А1 и Фантастико. Е, аз човек на А1 и Фантастико ли съм, попита министърът.