Здравният министър: Спазвайте мерките, ако не искате да ви лекува гинеколог

Общество
16:10 - 04 Август 2020
5927
Здравният министър: Спазвайте мерките, ако не искате да ви лекува гинеколог

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на експертните съвети по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни болести и Вирусология дадоха спешна пресконференция за разпространението на COVID-19 у нас. Шефът на Александровска болница обяви, че имаме голям резерв от легла и лекарства и можем да посрещнем повишените нива на заразяване в следващите поне няколко месеца.

"Запазваме меките мерки, но предупреждавам гражданите да ги спазват по-стриктно. Инфекционистите у нас са краен брой, нали не искате да ви лекува от коронавирус гинеколог или ортопед", пошегува се Ангелов.

Според професора нарасналият брой на заразени с COVID-19 у нас не е впечатляващ на фона на останалите европейски страни. "Наблюдава се увеличаване на новозаболелите в България с 9,8%, в Португалия с 15%, в Испания с 30,2%. Наблюдава се увеличаване на новозаболелите в Кипър с 38,9%, в Малта с 39,5%, в Гърция със 15,2%, Холандия 75%, Румъния 14,3%. Това, което наблюдаваме е увеличаване на дела на болните във възрастовата група от 15 до 29 години", допълни Ангелов.

"В момента на територията на Република България общо заразени има 12 15 . Медиците са 712 човека 248 са лекари, 240 медсестри, 112 санитари, 2 са здравните инспектори, фелдшерите са 12", каза той.

"6684 човека до момента са излекувани, а 404 са починалите", заяви министърът. Към настоящия момент се наблюдава проблем, който е контролиран. Той е в два дома за възрастни хора, единият в Русе, другият във Варна. В Русе в момента в дома има 91, които са положителни - 8 са персонал, 83 са положителните домуващи възрастни хора. От тези 83-а 25 са мъжа, а 58 са жени. Възрастта им е от 70 до 94 години", каза той и добави, че трима са починалите.

При над 350 заразени за денонощие болниците в страната имат готовност да разкрият 8415 легла, от които 1108 за реанимация.

Много интересни теории за това защо са пламнали двата старчески дома разви здравният министър. Според него в Русе проблемът е дошъл от кафенето на заведението, където са се струпвали много хора, в това число и външни посетители. Във Варна пък вероятно заразата е тръгнала от лекар в дома, който работи и на местното лещите и е донесъл коронавируса от него.

По отношение на наличието лични предпазни средства и дезинфектанти Ангелов посочи, че има хирургически ски маски за 3 месеца напред, еднократни гащеризони за 3 месеца, ръкавици и калцуни за месец и половина, дезинфектанти за 3 месеца.

В отговор на въпрос дали ще има хора, които да лекуват болните в страната, той каза, че това е "изключително голям проблем" в цяла България, цяла Европа и в цял свят.

Във връзка с продължаващите протести в България Ангелов каза: "Нека протестиращите да носят предпазни маски. Хората да протестират с разум, да спазват дистанция по между си. Протестите да се състоят при спазване на всички епидемиологични мерки."

"Виждате, че в момента има изключително много раздвижване в цифрите и в европейските държави, и в Русия и Бразилия. Това заболяване все още крие много неизвестности. Очаквахме лятото заболяването да изчезне. Не знаем още какви неизвестни крие този вирус", добави той.