Здравният министър: В Кърджали има скрита заболеваемост от COVID-19

Новини
18:49 - 15 Март 2021
4540
Здравният министър: В Кърджали има скрита заболеваемост от COVID-19

По думите на здравния министър Костадин Ангелов Кърджали е една от областите с най-ниска заболеваемост - 156,9 на 100 000 за 14 дни, но всъщност със сериозен поток от пациенти към областната болница. Това според него говори за скрита заболеваемост и пациенти с клинични симптоми, които не се изследват по различни причини, предава БТА.

"Някои не искат да бъдат поставени в изолация, а други не искат да карантинират хора", коментира още здравният министър.

Той допълни, че на национално ниво картината по отношение на заболеваемостта е като през октомври-ноември, но лекарите са много по-подготвени и обезпечени с техника и не се усеща онзи натиск върху здравната система. Според него, предприетият локален подход е най-правилен и най-справедлив за всички хора. Обстановката се следи и още утре преди обяд той ще събере всички директори на лечебни заведения в София, свързани с лечението на ковид, регионалния директор на РЗИ и столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да се обсъдят възможностите на София-град и трябва ли да се променят противоепидемичните мерки.

Не на последно място министър Ангелов посочи, че се очаква масовата ваксинация да продължи още в четвъртък, когато се получи решението на Европейската агенция по лекарствата.