Здравният министър: Зеленият сертификат дава решение на пандемията

Новини
13:22 - 24 Октомври 2021
2537
Здравният министър: Зеленият сертификат дава  решение на пандемията

„Зеленият сертификат дава дългосрочно решение на пандемията, докато локдаунът само отлага следващата вълна“, каза здравният министър Стойчо Кацаров по време на срещата с президента Румен Радев.

„И двата варианта водят до прекъсване на епидемичната верига. В единия случай, обаче, при локдауна ще намалеят болните и след няколко седмици или месеци пак ще сме в същата ситуация“, каза Кацаров.

„Зеленият сертификат е щадящ към икономиката и живота. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността да се стигне до нов ръст на заболелите намалява. Много западни страни показаха, че при висок процент ваксинирани не само махат мерките, но дори махат изискването за носене на маски“, припомни Кацаров.

„Зеленият сертификат е безалтернативен. А критиките, че само 20-25% от хората са ваксинирани и затова не било подходящо – точно заради това е подходящо сега. Ако обществото се мобилизира и се ваксинира, ще можем да излезем дългосрочно от тази ситуация и да се върнем към нормалния начин на живот“, каза още Кацаров.

„Въпросът за признаването на антителата се обсъжда непрекъснато. Спорове се водят не само тук, но и в института „Робърт Кох“, в института „Луи Пастьор“ и в CDC Америка. Признаването на телата по погрешка може да доведе до проблем с прекъсването на веригата“, каза Кацаров.

По думите му и в Европейската комисия се води дискусия по въпроса. Контролът на мерките Според Стойчо Кацаров и Бойко Рашков мерките ще бъдат затегнати от 25 октомври, което е и краят на гратисния период. От тази дата ще бъдат налагани глоби за неспазване на новите мерки.

„Смятам, че гратисният период беше достатъчен“, каза Кацаров.

Снимка: Агнес Методиева