Здравното министерство: Заплатите в болниците вече са по-високи

Немалка част от исканията на медиците са изпълнени, а по други се работи и в момента

Новини
19:03 - 01 Март 2020
1743
Здравното министерство: Заплатите в болниците вече са по-високи

Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Последната среща на министър Ананиев с тях беше в средата на настоящата седмица. Немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента. Това се заявява в позиция на Министерството на здравеопазването, изпратена до медиите и цитиран от БТА.

Позицията е по повод на днешния протест на медицински сестри.

Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20
на сто по-високи. Промяната в сектор "Здравеопазване" ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв.,
а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една
календарна година, се заявява още в позицията.

С влизането в сила на действащия в момента Национален рамков договор 2020-2022 са създадени допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас, допълват още от министерството.

По настояване на здравния министър в Националния рамков договор беше включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както обеща Кирил Ананиев, е категоричен - до 50 процента от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати, припомнят от министерството.

По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.

Медицинските сестри поискаха публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците. По тази причина МЗ задължи ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", така и на НЗОК. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. Няма как лечебните заведения да нямат вътрешни правила, тъй като те вече са задължителен елемент за сключването на договор с НЗОК, заявяват от МЗ.

Относно искането за защитена професия - този въпрос, както и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет, се допълва в позицията.