Зелено движение се противопоставя на избора на главен прокурор от настоящия ВСС

Новини
17:36 - 12 Септември 2024
616
Зелено движение се противопоставя на избора на главен прокурор от настоящия ВСС

Политическа партия „Зелено движение“ се противопоставя остро на избора на главен прокурор от настоящия Висш съдебен съвет(ВСС) с изтекъл мандат.

Настоящият състав на ВСС продължава да управлява съдебната система две години СЛЕД изтичане на мандата.

Този състав на ВСС създаде поредица от големи скандали. Преди всичко, въпреки голямата обществена съпротива, той избра за главен прокурор Иван Гешев. Изборът му остави сериозни съмнения, че е бил резултат от безпринципни договорки на хора влияещи върху членовете на съвета. Краткият мандат на г-н Гешев на поста бе съпътстван от постоянни скандали свързани с абсолютно недопустимото му поведение. Въпреки критиките, общественото негодувание и задвижените процедури по освобождаването му членовете на ВСС останаха слепи за случващото се. Всичко това продължи до момента, в който той загуби подкрепа от задкулисието стоящо зад ГЕРБ и ДПС. Тогава, членовете на ВСС, по команда и отново без сериозно изследване на фактите освободи г-н Гешев от поста.

Същевременно, българското общество не разбра, каква бе причината заместникът му, г-н Борислав Сарафов, да заяви че се чувства заплашен за сигурността и живота се и да поиска защита от главния прокурор; нито как от така близки и добри партньори и приятели станаха такива врагове. Вместо да изследва тези проблеми и да даде дължимият отговор на обществото ВСС просто избра за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Вече повече от година той продължава да ръководи прокуратурата без членовете на съвета да предприемат действия за изясняване на изнесените по медиите множество данни, пораждащи сериозни съмнения за неговия интегритет и нравствени качества - споменаването на “Осемте джуджета” и контактите му си изчезналия Петьо Петров тук са абсолютни необходими, а липса на каквато и да е реакция от ВСС по изнесени в медиите смущаващи данни е оглушителна.

Ето защо „Зелено движение” смята, че върху настоящия състав на ВСС тежат огромни съмнения за нелицеприятни зависимости, поради което той не може да гарантира и направи обществено приемлив избор на нов главен прокурор и няма морална и публична легитимност да направи това.

Поради изложените съображения призоваваме да бъде избран нов временно изпълняващ длъжността на главен прокурор.

„Зелено движение“ напомня, че съдебната власт страда от зависимости и конформизъм, резултат от десетилетия негативна и често напълно безпринципна кадрова селекция и клиентелизъм, поради което общественото внимание трябва да е насочено към начина, по който то ще се упражнява през следващите години.