Зеленски към Радев: Ами ако сте на мое място? Путин няма да се успокои, докато не ни избие

Не приемам помощ с боеприпаси, конфликтът няма да спре с военно решение, призна Румен Радев

Новини
15:39 - 06 Юли 2023
7058
Зеленски към Радев: Ами ако сте на мое място? Путин няма да се успокои, докато не ни избие

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и жертвата на тази жестока война. С този увод започна изявлението си на срещата с украинския президент Володимир Зеленски президентът Румен Радев.

Още в първия ден на войната заклеймих агресията и войната като средство за разрешаване на проблемите. В първите най-тежки месеци, България подаде ръка на хиляди хора от Украйна. Много от тях и сега са под закрилата на страната ни и получават хуманитарна помощ, припомни президентът. 

Подписахте меморандум за всеобхватна подкрепа, но както знаете, от срещата ни в Брюксел, и сега ще съм откровен - тази декларация е важна стъпка, но не приемам предоставяне на въоръжени боеприпаси, особено от резервите на българската армия. И аз имам ясни отговорности - отбранителните способности на България да не отслабват, бе директен Радев. 

Има и още по-тревожни за всички нас - конфликтът разширява своя пространствен размах и придобива нови измерения. Следим ожесточените бойни действия, загиват много хора, включително и българи. Това е чувствителна тема за нас, увери президентът. 

Радев се спря и на тревожната ситуация със Запорожката АЕЦ. Всеки ден рискът за мира е по-голям, включително от радиоактивно замърсяване. Конфликтът се превръща във война на изтощение и изостря социалното напрежение, заяви Радев. Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение. Все повече оръжие трудно води до решение, виждаме това вече година и половина. Очакваме решение, но то не идва, отбеляза Радев.

Затова трябва да обърнем внимание за деескалация, за прекратяване на огъня, за мирни средства на дипломацията. Знам колко е трудно, увери президентът. Трябва да търсим мирно решение, повтори позицията си той.   

Войната  е на наша територия, на наша земя. Знаем, че не е конфликт, а война. Благодаря, че бяха подписани важни декларации. Един от опитите за шантаж от Русия са предизвикателствата с цените на енергоносителите и превземането на Запорожката АЕЦ. Това е открита война, заяви от своя страна Володимир Зеленски.

Да, това е война на изтощена Украйна, война за избиване на украинци, не на граждани на друга държава. На всички желая мир, каза украинският лидер. 

"Не подкрепяте оръжия за Украйна, за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?", зададе остър въпрос Зеленски.

Не подкрепяте военната подкрепа заради отслабването на вашата армия. Вие имате мощна армия, хората ви са добри, но ако трябва да воювате с Русия, е недостатъчно. Хубаво е да се дава на хората, за да не дойде войната при вас, не отстъпи Зеленски. Войната няма разстояние, уточни той. Недай Боже някоя трагедия, допусна мрачен сценарий той.

Путин няма да се успокои, докато не ни избие. С него няма как да се договориш,увери Зеленски. Русия завзе нашите териториални води. Те могат да взривят АЕЦ Запорожие, това са психически неуравновесени хора. Какво бихме могли да договаряме с тях?, попита украинският лидер. 

Все пак Зеленски заяви, че разбира доводите на българския президент. "Забелязахте, че няколко пъти употребих думата война и това категорично е такава. Украйна има своето място в ЕС. Ние бихме искали да чуваме повече и думата "мир". Водещите усилия да бъдат за постигане на мир. Вярвам, че в момента не сме използвали всички средства на дипломацията, за да работим в тази насока", каза Румен Радев. 

"Не става въпрос за дипломация. Атомната електроцентрала е минирана. Ние не нахлуваме там с оръжие. Руснаците завзеха централата, за да предизвикат дефицит на електроенергия", заяви президентът Зеленски.