Зеленски към сенатори: Украйна ще загуби войната без помощта на САЩ

Новини
14:02 - 24 Февруари 2024
1515
Зеленски към сенатори: Украйна ще загуби войната без помощта на САЩ

Украинският президент Владимир Зеленски заяви на среща с американски сенатори в Киев, че Украйна ще загуби конфликта, ако Съединените щати не им окажат помощ.

Това съобщи в социалната мрежа X (бивша Туитър) ръководителят на делегацията, лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър след разговора.

„Президентът Зеленски каза на мен и на нашата делегация, че Украйна ще загуби войната с тежки последици за украинския народ, Съединените щати, демокрацията и свободата без тази жизненоважна помощ“, каза сенаторът.

Шумър отново призова председателя на Камарата на представителите републиканеца Майк Джонсън и конгресмените да приемат законопроекта, одобрен през февруари от Сената, който предвижда 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Американската администрация по-рано изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 година, която започна в САЩ на 1 октомври, основно за подпомагане на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион . Общо изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Група републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата помощ за Киев. Джонсън последователно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на САЩ.

На 13 февруари Сенатът, с подкрепата на група републиканци, прие алтернативен вариант на законопроекта, предвиждащ отпускането на 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Пакетният законопроект обаче не включва разпоредби за затягане на контрола по южната граница. На 15 февруари Камарата на представителите излезе в двуседмична ваканция, без да гласува законопроекта.

"Пакетът от 60 милиарда долара помощ, който се задържа в Конгреса, няма да промени съществено бъдещето. Тази борба е дългосрочна и ще изисква допълнителна помощ. В един момент - може би скоро - кранчето ще се затвори, което ще спре помощта и ще реши съдбата на Украйна", пише The Hill.

Сраженията зациклиха в жестока борба, която работи в полза на Русия. Украйна изпитва недостиг на войски и боеприпаси, докато Русия поддържа и двете в изобилие. Дълго планираната, високорискова и продължила с месеци украинска контраофанзива се провали, като Украйна не успя да си върне завзетите от Русия територии.

Подкрепата за Зеленски в Украйна и на Запад окончателно се изчерпва. Американската помощ е блокирана в Конгреса, а САЩ изглеждат уморени от финансирането на войната, пише полковник Джо Бучино, анализатор в Съвета за иновации в отбраната и бивш директор по комуникациите в Централното командване на САЩ.

Ясно е, че дори ако Камарата на представителите одобри сегашния предложен пакет за помощ, потокът от оръжия е напът да приключи. Без непрекъснат поток от тези оръжия Украйна в крайна сметка ще падне. Дори изтребителите F-16, които САЩ ще изпратят на Украйна през следващите месеци, няма да обърнат хода на събитията. F-16 се нуждаят от дълги и гладки писти; изтребителите ще се затрудняват да кацат и излитат на бомбардираните от руснаците писти в Украйна.

Русия има и предимството на фактора време. Докато Путин може да води Русия по единна стратегическа траектория независимо от продължителността на войната, САЩ са подвластни на капризите на демокрацията. Белият дом и местата в Конгреса се сменят. Политиките се променят, когато избирателите се уморят да подкрепят други държави, е оценката на The Hill.