Зеленски към Желязков: Подкрепата на България е важна за нас, няма да я забравим

Страната ни ще продължи да изпраща военна и хуманитарна помощ, увери шефът на НС

Новини
14:22 - 07 Февруари 2024
1611
Зеленски към Желязков: Подкрепата на България е важна за нас, няма да я забравим

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

"Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате - и военно техническата и хуманитарната. Всяка подкрепа от България е важна за нас и никога няма да я забравим.

Вие сами се уверихте как живеем с постоянните ракетни атаки в града. И виждате колко е важно за нас да осигуряваме адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато фокус на атаките е енергийната сигурност на Украйна", заяви Зеленски преди разговора на четири очи с Росен Желязков.

От своя страна председателят на парламента подчерта отново подкрепата на страната ни за европейското и евроатлантическо бъдеще на страната.

"България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от самото начало и ще продължи да го прави, колкото е необходимо", увери той.

Председателят на парламента отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир" на президента Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента.