Зеленски : Москва никога няма да ни завладее

Президентът на Украйна отдаде почит на жертвите кримски татари, загинали по време на насилственото разселване от Сталин през 1944 г.

Новини
11:31 - 19 Май 2024
3518
Зеленски: Москва никога няма да ни завладее

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза днес 80-та годишнина от депортацията на кримските татари от Съветския съюз и направи сравнение с руската окупация на Крим, предаде ДПА.

„Днес, когато почитаме паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и осъждаме руската злоупотреба с Крим, ние чувстваме, че руското зло не е и няма да бъде всесилно", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. 

На 18 май 1944 г. съветският диктатор Йосиф Сталин заповядва кримските татари да бъдат депортирани в Централна Азия в днешен Узбекистан заради сътрудничеството им с Вермахта и германските окупационни сили. 

Разрешено им е да се завърнат едва след 1989 г. и днес кримските татари твърдят, че човешките им права се пренебрегват от руските окупационни сили. 

Времето на окупатора на нашата земя е ограничено и неговото изгонване е неизбежно, каза Зеленски. 

Според Зеленски окупацията на Крим от Русия през 2014 г. е била тест за решимост за света.

„Тогава нямаше адекватен отговор, а Путин реши, че може да надрасне Крим и да върши още зло безнаказано", допълни президентът на Украйна, цитиран от БТА.

„Но с нахлуването в Украйна преди повече от две години волята за съпротива на украинците беше събудена. Историческият момент с депортирането на кримските татари никога повече няма да бъде маргинална бележка в историята за Украйна. Москва никога няма да има възможност да завладее нашата страна, нашия народ, нашето съзнание и нашата история“, каза Зеленски.