Зеленски не прие оставката на премиера Хончарук

Президентът на Украйна даде втори шанс на министър-председателя, не смята, че е време за трусове

Новини
20:43 - 17 Януари 2020
2062
Зеленски не прие оставката на премиера Хончарук

Украинският президент Володимир Зеленски отказа да приеме оставката на премиера Олексий Хончарук и съобщи, че ще му даде втори шанс на този пост, предадоха световните агенции. 

"Реших да дам шанс на Вас и на Вашето правителство", каза Зеленски на среща с Хончарук. 

Президентът се мотивира, че не е време за трусове в политическата и икономическата ситуация в страната, но не изключи кадрови промени в правителството, предава БТА.

Днес по-рано Хончарук хвърли оставка, след като в медиите излязоха негови изявления с критики срещу президента Зеленски, предаде Франс прес.

"За да разсея всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, написах молба за оставка и я предадох" на Зеленски, написа Хончарук във Фейсбук.

Според Хончарук "събитията се разгръщат около качени в мрежата файлове, монтирани от фрагменти на записи от съвещания в правителството", чието съдържание изкуствено създава представата, че премиерът и неговият екип не уважават държавния глава, уточнява ТАСС.

На 15 и 16 януари в ЮТюб бяха качени аудиозаписи, за които се твърди, че са направени на съвещания на Хончарук с финансовия министър на Украйна, управителя на националната банка и други висши служители. На записите се чува глас, за който се твърди, че е на премиера, да казва, че Зеленски има примитивни представи за икономиката.

Хончарук заяви, че става дума за мащабни атаки в медиите срещу него лично и срещу кабинета му. Депутати от партията на Зеленски "Слуга на народа" сезираха Службата за сигурност на Украйна с молба да разследва евентуалното подслушване на премиера, добавя руското издание "Лента".

Сега по време на срещата на Зеленски с Хончарук, на която президентът отказа да приеме оставката на премиера, не стана дума за приписваните от социалните медии думи на Хончарук, отбелязва Франс прес. Президентът само призова премиера да подобри сътрудничеството си парламента и да оптимизира заплатите на висшите правителствени представители. Изплащането на значителни бонуси на тези представители породи през последните седмици скандал в Украйна, посочва агенцията.

"Такива заплати не може да има в Украйна при настоящото състояние на нашата икономика", заяви Зеленски.

Украйна, бивша съветска република, е смятана за една от най-бедните страни в Европа.

Според украинските закони парламентът по принцип е този, който приема или отхвърля оставката на премиера. Зеленски разполага обаче с абсолютно мнозинство него.