Зеленски обеща победа на украинците за Деня на независимостта

Новини
10:43 - 24 Август 2022
2322
Зеленски обеща победа на украинците за Деня на независимостта

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видеообръщение към народа на страната по случай Деня на независимостта, който страната празнува на 24 август.

Той го записа на Майдана на независимостта и на "Хрешчатик", където има изложба на руска военна техника, унищожена по време на инвазията, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Окупаторът вярваше, че след няколко дни ще направи парад в центъра на нашата столица. Днес можете да видите този "парад" на "Хрешчатик". Доказателство, че вражеската техника може да се появи в центъра на Киев само в тази форма", каза Зеленски.

"Преди шест месеца Русия ни обяви война. На 24 февруари цяла Украйна чу експлозии и изстрели. А на 24 август не трябваше да чуват думите "Честит Ден на независимостта!". На 24 август казваме: "Честит Ден на независимостта, Украйна!"

Зеленски няколко пъти подчерта, че Украйна не възнамерява да прави никакви териториални отстъпки в името на мира с Русия.

"Какво е краят на войната за нас? Преди казвахме: Мир. Сега казваме: Победа", каза той. Няма да търсим разбирателство с терористите, въпреки че разбираме руския език, който Вие дойдохте да защитите , убивайки хиляди хора, които дойдохте да освобождавате."

След това президентът на Украйна премина на руски и каза: "И ние разбираме и сме много по-близо до (британския премиер Борис) Джонсън, който говори английски, отколкото до убийците, изнасилвачите и мародерите, които направиха всичко това на руски".

"Ние не сядаме на масата за преговори от страх, с опрян пистолет в челото. За нас най-голямото зло не е желязото, не ракетите, самолетите и танковете, а оковите. Не окопите, а веригите. И ние ще вдигнем ръце само веднъж, когато празнуваме нашата победа", добави той.

Според Зеленски Украйна ще се стреми към пълното възстановяване на териториалната цялост на страната, включително Крим и Донбас, независимо какви са начините за връщането им. "За нас Украйна е цяла Украйна, всички 25 региона, без никакви отстъпки и компромиси", каза президентът.