Зеленски обвини Кремъл, че крие трупове

Киев и Москва се обвиниха взаимно за скъсването на стената на язовир „Каховка“

Новини
08:32 - 23 Юни 2023
2810
Зеленски обвини Кремъл, че крие трупове

Русия е сформирала специални групи за събиране и скриване на телата на хората, загинали след скъсването на стената на язовир „Каховка“ по рано този месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Руското зло е сформирало там специални групи, за да премахва и, както изглежда, да крие телата на жертвите“, каза държавният глава на Украйна в традиционното си вечерно видеообръщение.

Зеленски окачестви положението в окупираните от Русия части на Херсонска област като „меко казано, катастрофално“. Киев и Москва се обвиниха взаимно за скъсването на стената. Обявеният от украинска страна официалния брой на жертвите е 21, като оттам заявиха, че в него влизат петима души, загинали при руски обстрел по време на евакуационни действия. По оценки на руските представители жертвите са 46.

Вчера украинската армия заяви, че епидемичната обстановка в засегнатите от скъсването на язовирната стена райони рязко се е влошила, особено що се отнася до разпространението на хепатит А.

Украинският министър на околната среда Руслан Стрилец оцени щетите от бедствието дотук на над 1,5 милиарда долара.

Междувременно руският телеграм канал „Операция Z: Военкоры Русской Весны“ коментира ситуацията на фронта край Орехово, като изтъкна, че зомбита атакуват бойците им. 

„Врагът продължава да „снабдява“ с месо нашите първи окопи край Орехово. Боят на Запорожкия фронт продължава почти пет часа. Пехотата на Въоръжените сили на Украйна в района на Работино се движи през открито поле под обстрела от руската войска, техниката им гори, но все още се появяват нови вълни (б.а. от зомбита)“.

„Бойците от 291, 70 и 1430 полкове и 417-и разузнавателен батальон отблъскват атаките, изстрелват облак от снаряди. Продължават и мощните артилерийски битки“, пише още в сводката от телеграм канала.

Междувременно Ройтерс и БТА съобщиха, че въздушна тревога е била обявена по цялата територия на Украйна. Издадени са предупреждания за опасност от руски ракетни удари и нападения с дронове.

В различни канали в социалната мрежа Телеграм се съобщава за взривове в няколко области, от Лвовска на запад, което е доста далеч от фронтовата линия, до Херсонска на юг.