Зеленски показа войници на левия бряг на Днепър (СНИМКИ)

Русия планира смяна на властта в Киев, заяви украйнският президент

Новини
19:23 - 17 Ноември 2023
4518
Зеленски показа войници на левия бряг на Днепър (СНИМКИ)

Президентът на Украйна  публикува снимки, за които твърди, че са от левия (контролиран от руските войски) бряг на Днепър в Херсонската област. 

Същевременно за създаването на плацдарми там официално съобщиха морската пехота и от Генерални щаб на Украйна (съобщенията за това се появяват в медиите вече от десетина дни).

Освен това Зеленски заяви, че Русия подготвя "Майдан-3" - план за дестабилизиране на политическата ситуация в Украйна политическата ситуация в Украйна, предаде Блумбърг.

Според украинския президент, Русия се стреми да създаде разкол в украинското общество, което ще доведе до "хаос" в страната и до отстраняването на Зеленски.

"Нашето разузнаване разполага с тази информация, която идва и от нашите партньори. Майдан е преврат за тях, така че операцията е разбираема", каза той.

Коментирайки изказванията на Зеленски, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, написа, че названието "Майдан-3" "означава признанието на Киев, че първите два "майдана" не са били нищо друго освен държавни преврати." 

Сега украинските власти са съсредоточени върху получаването на помощ от западните държави, чието внимание се измества заради войната на Израел с Хамас и "други причини". "Без подкрепа ние ще отстъпваме", предупреди още Зеленски.

ЕС няма да бъде в състояние да замени американската помощ за Украйна, пише в. "Уолстрийт Джърнал", позовавайки се на европейски служители. "Високопоставени европейски служители заявиха, че американската помощ е жизненоважна за Украйна, а Европа няма да може да замени американското финансиране и военна техника", пише изданието.

Европа декларира намерението си да продължи да оказва подкрепа на Киев през следващите месеци дори при намаляване на помощта от Съединените щати.

Според европейските официални лица най-важното за тях е Украйна да издържи до изборите в САЩ през ноември 2024 г., без да бъде отслабена.