Зеленски препродава пентхауса от украинския "Апартаментгейт"

Новият президент и съпругата му имат уникална колекция от недвижими имоти

Новини
18:55 - 10 Май 2019
1919
Зеленски препродава пентхауса от украинския Апартаментгейт

Новият украински президент Володимир Зеленски и семейството му притежават цяла колекция от апартаменти, показва данъчната му декларация за 2017 г. Мнозина проявиха интерес към нея, след като агенция Ройтерс разкри, че едно от бижутата в тази колекция - тристаен пентхаус в луксозен комплекс в черноморския курорт Ялта в Крим, е бил купен на двойно по-ниска цена от пазарната.

Собственик през април 2013 г. станала жената на Зеленски Олена. Тя го купила от украинския олигарх Олександър Буряк. Според Ройтерс това звучи странно на фона на антикорупционния патос и на заканите срещу богатия украински елит, с които 41-годишният новак в политиката спечели изборите.

Олена Зеленская купува апартамента в Крим година преди анексирането на полуострова от Русия за 163 893 долара. Това означава, че е платила по $ 1263 за кв. м, тъй като жилището е с площ от 129 квадрата. То е сред най-големите, предлагани в комплекса “Император”.

Но през 2012 г. в сайта за имоти domik.ua апартаментите там са обявени на цени в рамките на 3500 и 4000 долара за кв. метър. Същата година в руския сайт indoor-estate.ru минималната цена в сградата е 2800 долара на кв. м.

Журналистите на Ройтерс уточняват, че не са успели да установят защо апартаментът е бил продаден толкова евтино. Няма обяснение от съпругата на Зеленски, нито от продавача Буряк. След публикуването на разследването от екипа на новоизбрания президент са заявили, че имотът е деклариран според закона и всички украински данъци и такси са платени, а цената съответства на тогавашните пазарни нива. Очевидно с това хората около новия държавен глава смятат случая за приключен. В Украйна той наистина не успя да предизвика скандал.

Олена Зеленская все още фигурира като собственик на апартамента в украинския имотен регистър. В агенция “Причал 82” той е обявен през април т.г. за продажба срещу малко над 790 000 долара. Това е над 4 пъти повече от платената през 2013 г. цена, или 5195 долара на кв.м.

Според украински медии, Зеленски и семейството му, в което растат две деца, живеят в къща от 354 кв. м на около 30 км от Киев. Смята се, че това е един от най-екологичните райони на украинската столица. Ставало дума за луксозен комплекс от къщи с ограничен достъп. Сайтове посочват, че такава като на Зеленски струвала около 550 000 долара, но в комплекса имало и имоти за над милион.

От 2006 г. Зеленски има и апартамент в Киев от 132 кв. м, а през 2007 и 2009 г. придобива още два апартамента с площ 255 и 200 кв. м в съсобственост с колега.

Освен евтиния апартамент в Ялта Олена Зеленская има и апартамент от 270 кв. м в Киев. Тя кара мерцедес S500, а Зеленски - ленд ровър. Притежава и колекция от скъпи часовници, сред които “Ролекс”, “Бреге”, “Таг Хоер” и др.