Зеленски сменя най-важните си генерали

Чистката по върховете на армията се случват в навечерието на втората година от войната в Украйна

Новини
11:50 - 11 Февруари 2024
2119
Зеленски сменя най-важните си генерали

Украинският президент Володимир Зеленски прави пълна чистка по върховете на армията, като на практика смени цялото висше военно командване, предава СЕГА.

Той първо обяви пет назначения на висши военни, попълвайки обновения екип, след като по-рано тази седмица назначи генерал-полковник Олександър Сирски за нов главнокомандващ на въоръжените сили.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски каза, че е прекарал деня в срещи с военното ръководство и правителството и че опитни "бойни командири в тази война" ще поемат нови задължения в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Като зам.-началник на щаба при Сирски, полковник Вадим Сухаревски ще отговаря за безпилотните системи и развитието на използването на дронове от войниците, докато полковник Андрий Лебеденко ще се съсредоточи върху технологичните иновации на армията и бойните системи, каза Зеленски.

Одобрени са номинациите и на трима бригадни генерали, които ще бъдат назначени за заместници в Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна - Володимир Хорбатюк, който ще ръководи операциите и управлението, Олексий Шевченко, отговарящ за логистиката, и Михайло Драпатий - за обучението.
"Продължаваме рестартирането на ръководния екип в отбранителните сили. Сега хора, които са известни в армията и които сами знаят добре от какво има нужда армията, поемат нови задължения. Бойни командири в тази война, чийто опит ще бъде полезен именно на общоармейско ниво", написа Зеленски в "Телеграм".

Днес смените продължиха. Вместо Сирски за нов командващ на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна е назначен ген.-лейтенант Александър Павлюк. Юрий Содол е назначен за командващ на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна, а Сергей Наев е освободен от тази длъжност. Игор Скибюк става командир на въздушно-десантните сили, а Максим Миргородски е уволнен от тази позиция. Игор Плахута е новият командир на Силите за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна.

<script async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?22" data-telegram-post="V_Zelenskiy_official/9438" data-width="100%"></script>