Зеленски: Въпрос на време е да станем член на ЕС

Не сме уморени да помагаме на Украйна, заявиха от Белия дом

Новини
09:21 - 03 Октомври 2023
1926
Зеленски: Въпрос на време е да станем член на ЕС

Само въпрос на време е Украйна да стане член на Европейския съюз. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

"Нашата ключова интеграционна цел е тази година да бъде взето решение за започване на преговори за членство. И днес за пореден път чух по време на срещите, че това е абсолютно възможно.

Украйна определено ще изпълни своята част от работата - седемте препоръки на Европейската комисия. И е много важно, че от страна на Европейския съюз, всички страни-членки имат подобна готовност за политическо решение относно Украйна за започване на преговори", заяви Володимир Зеленски.

На безпрецедентна среща в Киев външните министри от Европейския съюз вчера изразиха подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Белият дом отхвърли твърденията на Кремъл, че умората на Запада от помощта за Украйна ще нарасне и ще се увеличат противоречията между западните партньори на Киев.

"Има силна, много силна международна коалиция, която стои зад Украйна. Ако Путин си мисли, че може да издържи по-дълго от нас, то той греши". Това заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Тя също така заяви, че Вашингтон скоро ще обяви нов пакет от помощи за Украйна.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че "умората от напълно абсурдното спонсориране на киевския режим ще расте в различни страни, включително и в САЩ".

"Тази умора ще доведе до фрагментация на политическия истаблишмънт и до нарастване на противоречията", добави гласът на Путин.