Земеделците искат €50 млн. компенсация

Новини
10:54 - 30 Март 2023
2090
Земеделците искат €50 млн. компенсация

"За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват кабинетът, който управлява България, и българският народ", заяви Тодор Джиков - зам.-министър на земеделието.

"Българските земеделци искат справедливост. Хората не говориха за пари, те искаха справедлива цена за произведената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е коридор, а това е възможност, при която украинските земеделски производители, в условия на война, продавайки на всяка цена, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като депо, при което българските земеделци не успяха да продадат своята продукция", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му най-тежко е положението при слънчогледа: "За 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1,2 тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна".

В момента българските преработватели работят с украинска суровина, подчерта заместник-министърът на земеделието. Според него няма как обаче държавата да задължи едно предприятие да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето държавата иска.

Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година, отбеляза Джиков и добави:

"Ако този регламент приключи да действа, украинското зърно ще влиза в ЕС с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската държава и служебния кабинет е както има солидарност с Украйна, така последствията от тази солидарност да бъдат солидарно поети от всички страни. Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, или да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и да има проследяемост, или на практика е безсмислено няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите".

Той подчерта, че в момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел, категоричен е Тодор Джиков. По думите му загубите продължават да растат всеки ден.

Джиков посочи и проблема с пълните складове, а идва нова реколта. Забелязва се и много сериозен внос на сухо мляко, каза той.

"Нещата не са ескалирали в навечерието на изборите. Изборите нямат нищо общо", категоричен е зам.-министърът. Той увери, че служебният кабинет през цялото си управление не е спирал да работи за адекватна компенсация и пълна солидарност на страните от ЕС.