Земеделският министър: България има ресурс да изхранва 30 000 000 души

Птицевъдството и свиневъдството са стабилните сектори, обясни Кирил Вътев

Новини
10:55 - 05 Януари 2024
2610
Земеделският министър: България има ресурс да изхранва 30 000 000 души

В момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители. За съжаление обаче, огромният потенциал на страната ни все още не може да се разгърне. България има потенциал да изхранва над 30 милиона души население. А ние сме 6,5 млн. и си внасяме почти всичко. Това заяви пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев.

Той посочи, че се подготвя законопроект за правила по веригата на доставки на храните. В момента е на обсъждане при браншовите организации и още нямаме отговор, поясни министърът.По думите му в рамките на следващите 10 дни мисля трябва да се приключи това чакане. Ние не може да чакаме до безкрайност. До момента нямаме нито едно обратно предложение. Всички ведомства вече си върнаха предложенията, от браншовите организации - 0, уточни той.

Вътев подчерта, че България има 2 много стабилни сектора - свиневъдство и птицевъдство. Министърът на земеделието изрази мнение, че скоро и птицевъдите ще поискат пари за Украйна.

Според него процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, дори и за един мандат, много малко неща могат да се свършат. Той посочи, че е най-важно да се поставя напояването като водещ приоритет. Министърът поясни, че са стартирали 24 проекта, които имат за цел не да направят напояване, а да намалят загубите. Тези проекти ще приключат до 2025 г., допълни Вътев.

Аз искам още от тази пролет, от това лято водата да е безплатна и предоставянето на вода за напояване да бъде задължение на държавата. Ние към това се стремим, да преобърнем нормативната уредба, каза още той. Но подчерта, че разрешителният режим за достъп до вода се управлява от МОСВ.