Земеделският министър вдигна кръвно заради любимата си - шефка на кабинета му

Политика
15:41 - 01 Април 2022
16404
Земеделският министър вдигна кръвно заради любимата си - шефка на кабинета му

Брутално кадруване в изпълнителната власт и подливане на вода между коалиционните партньори вкара земеделския министър Иван Иванов в хипертонична криза и кардиограма с обърнати вълни в началото на седмицата, научи Lupa.bg.

По информация на нашите източници преди точно 2 седмици шефката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова е извикала в кабинета си министъра, също квота на Столетницата, и е изискала от него да направи рокада в политическия си кабинет.

Още преди да изгърми вечният зам.-министър по горите Атанас Добрев и да се наложи търсенето на ново вице за титуляра във ведомството, Иванов е бил принуден да се раздели с шефката на канцеларията си. Става въпрос за варненската адвокатка Десислава Петрова Николова, по данни от регистрите, с отдавна изгубени права.

Двамата с Иванов се познавали от години, а се говори, че били изключително близки, включително с намек за интимни отношения. Справка в регистъра на КПКОНПИ разкрива, че фаталната госпожа е била кадър на бившия земеделски министър Христо Бозуков още при първия му служебен мандат в кабинета на Огнян Герджиков.

След това отново е върната на същия шефски пост, отново при Бозуков, при новото служебно правителство - този път на отстранения вече от редовното на Кирил Петков екс премиер Стефан Янев. По наша информация Николова-Димитрова не е напускала топлия стол вече една година. Твърди се обаче, че тя е надпартийна фигура и никак не била обвързана със самото БСП.

Там се кореняло и искането на Нинова на нейното място да бъде назначен функционер, подходящ и лоялен на ръководството на Столетницата на "Позитано" 20. Според източниците ни за наследник на нейната заплата като шеф на кабинета на Иван Иванов се спряга поредната изключително близка до Калоян Методиев фигура, чрез която да се осъществи контрол върху плащанията на милиарди към земеделските стопани.

Запознати твърдят, че новата кандидатура вече е била представена Нинова, като за кратко време е успяла да се сдуши с червената лидера, за да завоювала нейното доверие, което е в основата на кадровата смяна.

В земеделското министерство нямат съмнение, че в дъното на настояването за рокада на върха на администрацията в МЗ стоял не кой да е, а бившият съветник на президента Румен Радев, използващ всяка трибуна, за да громи действията на държавния глава след собственото си напускане на "Дондуков" 2 - Калоян Методиев.

Говори се, че в БСП упорито искали всички кадри на Радев да бъдат изчегъртани от властта и на тяхно място да бъдат назначени само най-преданите на тясното ръководство - като именно такъв бил случаят и с Десислава Николова.

Идеята била щом на поста кацнела новата шефка на кабинета на Иванов, във ведомството да се подписва и от него, и от замовете единствено това, което тя подаде.

Иначе казано каквото тандемът Нинова-Методиев решат, твърдят още информаторите ни. Заради искането на Корнелия обаче Иванов изпаднал в депресивно състояние и се наложило да му се бият инжекции за сваляне на кръвното.

Свидетели на сцената отпреди 2 седмици се кълнат, че министърът е плакал заради готвената раздяла с близката на сърцето си дама с истински, мъжки сълзи.

Според описа на характеристиката на тази длъжност официално шеф кабинетът организира работата на политическия кабинет на министъра, участва в съвещанията, ръководени от началника на кабинета на министър-председателя, и координира работата си с политическите кабинети на останалите членове на Министерския съвет.