Жалко! Григор Димитров отпадна безславно от "Ролан Гарос"

Българинът отстъпи на аржентинеца Диего Шварцман с 0:3 сета още на 1/16-финалите на турнира

Спорт
14:33 - 27 Май 2022
2314
Жалко! Григор Димитров отпадна безславно от "Ролан Гарос"

Първата ракета на България Григор Димитров загуби с 3:6, 1:6, 2:6 от аржентинеца Диего Шварцман в мач от 1/16-финалите на Ролан Гарос. По този начин българинът няма да има шанс за среща със световния номер 1 Новак Джокович, който ще се изправи срещу Шварцман в следващия кръг, ако преди това победи 195-ия Алаж Бедене.

В турнира преди това Гришо записа две чисти победи на турнира срещу Маркос Гирон и Борна Чорич.

Първи сет:

Двубоят започна със свервис гейм на Григор. Шварцман стартира по добре и достигна до три точки за пробив. Гришо успя да спаси и трите, но при 40:40 Шварцман все пак успя да пробие. Във втория гейм Шварцман затвърди пробива и поведе с 2:0. 16-ият в света продължи да диктува събитията на корта и в третия гейм достигна до нови три точки за пробив, като реализира още първата. Григор се надигна при четвъртото разиграване и достигна до три брейк пойнта. Аржентинецът неутрализира и трите.

При равенството Гришо имаше още четири точки за пробив, като най-сетне се възползва и при общо седмата в гейма върна пробива на Шварцман. След много труден гейм, преминал през три равенства, Григор успя да спечели подаването си и намали изоставането си. Шестият гейм бе значително по-кратък от предишните два и Шварцман бързо спечели подаването си с 40:15. Аржентинецът получи две точки за пробив в следващия гейм, но Григор ги неутрализира с два аса.

Впоследствие хасковлията спаси нов брейк пойнт. С изключителен форхенд по диагонала Гришо успя да затвори гейма - 3:4. В осмия гейм Шварцман поведе с 40:15 и всичко изглеждаше решено, но Димитров показа страхотни отигравания и достигна до заслужена точка за пробив, която, за съжаление, не бе реализирана и аржентинецът взе сервис гейма си и Григор сервира за оставане в мача. Шварцман достигна до нов пробив в деветия гейм и затвори сета при 6:3 в своя полза.

Втори сет:

Шварцман сервира в първия гейм, като успя с лекота да вземе подаването си с 40:15. Гришо също нямаше проблем при своя сервис гейм и го взе с 40:30. При третото разиграване Гришо затрудни максимално съперника си, но Шварцман показа железни нерви и спечели подаването си 1:2. В четвъртия гейм Шварцман достигна до бърз пробив и поведе с 3:1. Интензивността в играта на Гришо изчезна и аржентинецът без да направи нещо особено поведе с 4:1 след гейм на 0. Разсеяната игра на Григор и в шестия даде две точки за пробив на Шварцман, а той реализира още първата и сервира за спечелване на сета. Шварцман спечели 20 от последните 23 точки и без проблеми затвори сета с гейм на нула.

Трети сет:

Григор изигра перфектен първи гейм и след коренна промяна успя да го спечели на 0. Великолепното начало на втория сет изненада Шварцман и това доведе до разколебаване в играта на аржентинеца. Григор успя да се възползва и проби във втория гейм.

Гришо имаше точка за затвърждаване на пробива, но не успя да се възползва и Шварцман достигна до брейк пойнт. Аржентинецът не я реализира. След като на няколко пъти Григор пропусна шансове да затвърди пробива си, Шварцман успя да го върне, като геймът продължи 12 минути. Следащото разиграване бе значително по-кратко, като Диего Шварцман успя да го спечели на 0.

16-ият в света бързо превъзмогна слабото начало на втория сет и с 11 поредни точки успя да поведе с 3:2, като в петия гейм проби на нула. Гришо прекъсна серията от поредни точки на Шварцман, но аржентинецът все пак успя да затвърди пробива си. Диего продължи с безкомпромисната си игра и достигна до три точки за пробив. Гришо успя да ги неутрализира, но се стигна до четвърта точка за пробив, която този път Шварцман реализира и сервира за мача. Аржентинецът успя да вземе подаването си, с което и спечели двубоя.