Жалко! Почина шампионката, подпалена с бензин

Приятелят на Ребека Чептегей извърши злодеянието

Топ
11:52 - 05 Септември 2024
5252
Жалко! Почина шампионката, подпалена с бензин

Угандийската олимпийска състезателка в маратона Ребека Чептегей, която бе залята с бензин и подпалена от бившия си приятел, почина.

33-годишната лекоатлетка, която завърши 44-та на Игрите в Париж, получи обширни изгаряния след атака в неделя.

Чептегей бе нападната в дома си след спор с бившия си партньор Диксън Ндима за земята, върху която е построена къщата на спортистката.

Родителите на Чептегей казаха, че дъщеря им е купила земя в Транс Нзоя, за да бъде близо до многото атлетически тренировъчни центрове в окръга.

“С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на нашата състезателка Ребека Чептегей, която стана жертва на домашно насилие. Като федерация, ние осъждаме подобни действия и призоваваме за справедливост. Нека душата й почива в мир“, се казва в публикация на Федерацията по лека атлетика на Уганда в социалната платформа X.

Семейството все още не е потвърдило смъртта й, но д-р Оуен Менах, ръководител на болницата в Елдорет, където тя бе приета с над 75% изгаряния, заяви пред местните медии, че Чептегей е починала, след като всичките й органи са отказали. Бившият приятел на лекоатлетката също беше приет в болницата - но с по-леки изгаряния.

В разговор с репортери по-рано през седмицата нейният баща Джоузеф Чептегей каза, че се моли "за справедливост за дъщеря ми", добавяйки, че никога не е виждал такъв нечовешки акт в живота си.

Свидетел на нападението е станала една от дъщерите на Чептегей.

"Той ме ритна, докато се опитвах да спася майка си. Веднага извиках на помощ съсед, който се опита да изгаси пламъците с вода, но не беше възможно", разказа тя пред медиите.

Смъртта на Ребека Чептегей идва две години след убийствата на други източноафрикански атлетки - Агнес Тироп и Дамарис Мутуа, като техните партньори са идентифицирани като главни заподозрени и в двата случая от властите. Съпругът на Тироп в момента е изправен пред обвинение в убийство, което той отрича, докато преследването на гаджето на Мутуа продължава.