Жълт код за бури и градушки

В четвъртък ще бъде по-хладно, като валежи се очакват на повече места в Източна България

Новини
09:29 - 25 Август 2021
2582
Жълт код за бури и градушки

Жълт код за бури и градушки е в сила за почти половин България днес. Предупреждението е обявено за 12 области, където в следобедните часове на места ще има краткотрайни, в отделни райони значителни валежи, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра.

Преди обяд ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността над западните райони и на изолирани места ще превали и прегърми, показва справка в сайта на НИМХ..

Около и след обяд с проникването на относително хладен въздух на повече места в северозападната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни, в отделни райони значителни валежи, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. 12 области на Западна България са с жълт код за гръмотевични бури, ще има условия и за градушки.

Жълт код за опасно време е обявен за 11 области в Западна и централна България - Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Благоевград и Смолян. Там се очакват краткотрайни бури и на места градушки.

На югоизток ще остане предимно слънчево, но през нощта срещу четвъртък и там на места ще превали и прегърми.

Вятърът в Северозападна България ще се ориентира от северозапад ще е до умерен, в останалата част от страната ще е с източна компонента, предимно слаб.

Преобладаващите максимални температури ще са между 28 и 33 градуса, за София 28, по Черноморието 28, в северните райони между 30 и 33 градуса, в Южна България до 34. В четвъртък ще бъде по-хладно, като валежи се очакват на повече места в Източна България. Температурите ще са между 25 и 30 градуса.