Жълт код за ниски температури в Западна България

Понеделникът се очертава да бъде слънчев, максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса

Новини
08:02 - 19 Октомври 2020
1751
Жълт код за ниски температури в Западна България

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време, но в сутрешните часове на места в равнините видимостта ще бъде намалена. Минималните температури ще са между 2° и 7°. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът значително ще отслабне. Максимална температурата на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 3°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб вятър от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 17°-18°. Температурата на морската вода е около 22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Във вторник над Източна България ще има значителна облачност, а в югоизточните райони ще има и слаби валежи. В Западна и Централна България времето ще бъде предимно слънчево, ще бъде почти тихо и преди обяд на места в низините ще се образува мъгла. Ще бъде почти тихо, но ще остане доста хладно.

Минималните температури ще са между 1° и 6° и сутринта във високите полета ще има слана, максималните ще са между 12° и 17°. През следващите дни ще преобладава слънчево време.

Ще се затопля, дневните температури ще се повишат значително и в петък и събота максималните в цялата страна ще са около и над 20°. На повече места в равнинната част от страната преди обяд ще бъде мъгливо или с ниска облачност. В неделя облачността ще се увеличи и от северозапад на югоизток на места ще превали.

Жълт код е обявен в 8 области на Западна България – София, София област, Враца, Перник, Видин, Монтана, Кюстендил и Благоевград. В тези райони температурите ще бъдат между 2 и 7 градуса, а по високите полета и в котловините – дори по-ниски.

Очакват се първите слани. Видимостта в сутрешните часове в отделни райони ще бъде намалена.

През втората половина на деня ще преобладава слънчево време. Дневните температури ще останат без съществена промяна.