Жълт код за жеги в събота, валежи в неделя

Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна

Новини
21:00 - 16 Август 2024
1660
Жълт код за жеги в събота, валежи в неделя

Обявен е жълт код за жеги в няколко области у нас за утре, 17 август, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за областите Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана, Видин, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Стара Загора.

Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде ясно, а утре преди обяд - предимно слънчево. Около и след обяд отново над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. В Източна България през целия ден ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб, а в източните райони и умерен от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София - около 34°.
 
По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен вятър от изток. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
 
Над планините ще има купеста облачност, по-значителна около и след обяд, когато ще се развива и купесто-дъждовна. През втората половина от деня ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът в ниските планински части ще бъде слаб от изток-североизток, а по високите била и върхове – слаб и умерен от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра - около 22°.

В неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, на места, главно в планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна; там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, по Черноморието - умерен, от изток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, по Черноморието до 30°.