Жандармерия бди зорко над машините за гласуване

Криминално проявени не са влизали в халето, увери вицепремиерът Мариана Николова

Новини
13:14 - 05 Март 2021
3372
Жандармерия бди зорко над машините за гласуване

Жандармеристи охраняват халето с машините за гласуване, а те са осигурени от МВР. Това обясни на последния парламентарен контрол на 44-ото НС вицепремиерът Мариана Николова, която отговаря и за техническата подготовка на изборите. Въпрос й зададоха Крум Зарков и Иван Иванов от БСП относно осигуряване съхранението на машини за гласуване.

Николова отрече хора с криминално минало да са влизали при машините, както се появи информация за това преди дни. По искане на МВР са проверени конкретни лица, поясни вицепремиерката, но те вече не са в крайния списък.

3 броя от общо 9600 доставени машини са заминали за одит от Държавната агенция "Електронно управление". Въпросите 3 машини са в специално помещение в агенцията и се наблюдават от камери. Достъп до тях имат само някои служители, обясни Николова.

Всички останали машини, които ще ползваме на 4 април се съхраняват в самостоятелно хале в логистичен център в столичния район Искър. По разпореждане на ЦИК от полицията са направили техническо облседване на халето на 18 февруари, а от 19 февруари пред сграда има денонощна охрана. Достъпът до нея е ограничен и се влиза само през един вход и то от определени лица.

"От ЦИК е предоставен списък за извършване на проверки от лицата от фирма "Сиела Норма" АД, които имат достъп и ще извършват дейности в склада за съхранение на устройствата, обясни министър Николова. Тя увери, че е направена и организация за пожарната безопасност на халето, осигурени са и условия за евакуация и защита в случай на пожар.

"Организирано е провеждането на пожаро-техническо занятие в складовото помещение с участието на сили и средства на столичната дирекция по пожарна безопасност", каза още Николова.